Gazdaság

Van néhány buktató a rezsicsökkentett tűzifavásárlásnál

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Nagy István agrárminiszter által már kihirdetett feltételek szerint nem minden háztartás vásárolhat hatósági áron most 10 köbméter tűzifát, mert a mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége is. Azok tehát, akik igyekeztek már korábban gondoskodni téli tüzelőjükről, most rosszul járhatnak – írja az Azénpézem.hu. Bár hozzáteszik, ez nem feltétlenül van így, mert ki lehet még fogni például keményfából a 30 ezer forintos hatósági árashoz képest olcsóbbat is, 20-25 ezer forintért.

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • keménylombos: 30 000 forint,
  • lágylombos: 19 000 forint,
  • fenyő: 19 000 forint.

Csakhogy a hatósági árhoz még hozzájön a darabolás és a szállítás költsége is, de nem csak ez tekinthető külön buktatónak a portál szerint. Nem lehet ugyanis csak úgy, bárhonnan hatósági áras fát venni. A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. Az állam pontosan meghatározta az egyes társaságok működési területéhez tartozó települések listáját. A befizető helyeken kell a fát megrendelni és az egységes, maximált árat befizetni.

És hogy mikortól lehet menni a fáért?  Nagy István erre azt mondta, a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Mint hozzátette: az átadást azok az erdőgazdaságok kezdik meg, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel.

Az erdőgazdaságok egyébként – tért ki rá a miniszter – a program mellett továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik