Gazdaság

Hullámvasútra került idén az acélpiac, a közeljövő nem sok jóval kecsegtet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Igazi hullámvasúton ül idén az acélpiac, amely álmos évkezdet után a háború okozta pánikvásárlást, döbbenetes drágulást, majd ezt követő forgalom- és árzuhanást is megélt nyár végéig. A tavaszi fokozott készletezéskor felhalmozott készletek kitartottak egész nyáron, amelynek révén a disztribútorok sokszor kénytelenek voltak veszteséggel értékesíteni némely tételt. A szeptember hozott némi élénkülést az Épduferr acélkereskedelmi és gyártási vezetője szerint, ám a jövő továbbra is megjósolhatatlan. A kínai gazdaság visszaesése, az európai recesszió fenyegetése és a hazai építőipari visszaesés egyaránt keresleti szűkülést vetít előre, ám az energiaválság miatt kényszerűen leálló üzemek miatt még így is kialakulhat acélhiány – írja a Portfolio.hu.

Mint vasárnap hírt adtunk róla, nagy bajban van a dunaújvárosi vasmű is, leállt a Dunaferr második nagyolvasztója is, és állami segítséget vár a gyár.

Kapcsolódó
Leállt az acélgyártás, nagy bajban a Dunaferr
A termelést egy héten belül újra kellene indítani, hosszabb távon pedig csak a kormány segíthet.

A Portfolio-nak Furda Roland, az Épduferr Nyrt. acélkereskedelmi és gyártási vezetője elmondta, az acélipar mind gázban, mind pedig elektromos energiában hatalmas felhasználónak számít. Már vannak aggasztó jelei az energiaválságnak, így például Szlovákiában alumíniumgyártó egységeket, Németországban horganyzóműveket állítanak le, mert hatalmas veszteséget termelnek.

Vagyis jelenleg kettős hatás éri az acélpiacot: egyrészről a kereslet folyamatosan csökken, amely az árakat lefelé nyomja, viszont a gyártók sem akarnak veszteséggel gyártani, és az energia ára olyan nagy arányban van jelen a gyártásban, hogy mindenképpen árat kell emelni. A másik út, hogy a szereplők egy része abbahagyja a termelést, ennek révén pedig előbb-utóbb hiány is kialakulhat.

A szakember szerint a kilátások nem a legjobbak a közeljövőben, ezért jelenleg mindenki óvatos döntéseket hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik