Gazdaság

Ez egy sokk – mondta az energiaárakról Parragh László, aki egyetért a vasárnapi boltzárral

FARKAS NORBERT / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) már tett javaslatokat a kormánynak arra, miként segíthetnék a vállalkozásokat, amelyek közül egyre több kerül bajba az elszálló energiaárak miatt.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Parragh László elnök azt mondta: alapvetően most mindenki bajban van, nem csak nálunk, egész Európában. Magyarországon a legnagyobb bajban a legkisebb (sok esetben önfoglalkoztató) vállakozások vannak, mert tervezőképességük, tőkeerejük nem elég a túléléshez. Ezek számát bőven 800 ezer fölé tette. Az MKIK elnöke szerint ilyenkor össze kell fogni, nem lehet várni, hogy a kormány, a vállalkozások, az önkormányzatok oldjanak meg mindent.

Parragh László elárulta, a kormánynak azt javasolták, a visszaélést az erőfölénnyel próbálja korlátozni. Példának hozta amikor valaki gázt akar venni, és nem, vagy csak lehetetlen feltételekkel kap ajánlatot. A napi árral nincs mit kezdeni, az a nagykereskedőt is érinti, de a szolgáltatónál érdemes nézni a költségszintet. Azt javasolják, az energiaellátási szerződés – az árat kivéve – ne támaszthasson rosszabb feltételeket, mint tavaly októberben. Azt is javasolják, hogy ne lehessen leszerelni egy mérőórát, ha időlegesen szűnik meg egy szolgáltatás. Szerinte a meglévő erőforrásokat a vállalkozások megsegítésére kell fordítani, főleg az energiaigény csökkentésére kell fókuszálni, ezért ilyen programokat is javasoltak a kormánynak.

Ez egy sokk, ami most történik

– jelentette ki Parragh László, aki szerint mindenkinek ki kell alakítania saját stratégiáját. Szerinte jövő hétre összeállhatnak a döntéshozatalhoz szükséges feltételek. A kamarai elnök igazat adott azoknak, akik szerint egy esetleges újabb vasárnapi boltzár spórolási lehetőség lenne, mint mondta, nem feltétlenül szerencsés, hogy Magyarországon egy vásárlás alakul családi programmá. Szerinte a nyitvatartásokból az látszik, hogy sokszor rövidül, sok helyen a világítással spórolnak, mindenki keresi a megoldást, amivel spórolni tud, Az, hogy sok szó esik az energiaválságról, már önmagában jelentős energiamegtakarítást eredményez Európában, de ez kevés ahhoz képest, amilyen léptékben az árak növekednek

– tette hozzá.

Kapcsolódó
135 milliárd forintot nyer az állam a rezsiemelésen
Egy átlagos háztartás viszont 13 ezer forinttal fizethet többet havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik