Gazdaság

135 milliárd forintot nyer az állam a rezsiemelésen

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Bár a lakosság, a gazdasági társaságok és az önkormányzatok alaposan megszenvedik az energia-áremeléseket, a költségvetés jelentős többletbevételhez jut a magasabb gáz- és áramárak révén – írta a napi.hu a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzésére hivatkozva.

A GKI számításai szerint a háztartási energia kiadások 55 százalékkal nőhettek augusztusban. “Ha maradtak volna az eredeti rezsiárak, akkor áramra és vezetékes gázra egy háztartás átlagosan 281 ezer forintot fordított volna, a drasztikus emelés miatt jövőre ez 436 ezer forintra nő a jelenlegi árakkal kalkulálva. Ez azt jelenti, hogy a havi rezsi átlagosan 13 ezer forinttal emelkedik” – vezették le a GKI elemzői, megjegyezve, hogy mivel a lakosság megpróbál spórolni az energiafogyasztásán, a tényleges többletköltség valamivel alacsonyabb lehet.

A rezsiemelés 636 milliárd forinttal emeli a szolgáltatók bevételét, amelyből áfa-bevételként 135 milliárd megy a költségvetésbe, vagyis 135 milliárd forintos pluszbevételhez jut a büdzsé a gáz és az áramár emeléséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik