Gazdaság

A karitatív szervezetek gyűjtötték be a legtöbb egy százalékot a háború miatt

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Csaknem fél milliárd forinttal 11 milliárdra nőtt az 1 százalék összértéke, miközben a felajánlással élő adófizetők tábora több mint 200 ezer fővel csökkent, utóbbiban szerepet játszhatott az év eleji családi szja visszatérítés is – írja elemzésében a Magyar Fundraising Akadémia (MFA).

Kiemelik, hogy ismét kevesebben adták adójuk egy százalékát a civileknek, pedig tavaly még örömteli módon bővült a felajánlók köre. Az adó egy százalékáról az idén 1,44 millióan rendelkeztek csak, de a jövedelmek növekedése ismét kompenzálta a 200 ezer fős fogyatkozást.

A MFA elemzői szerint a jelentős visszaesés egyik oka az lehet, hogy az év elején az szjá-jukat visszakapó családosok nem rendelkeztek az egy százalékról. Tévesen azt hihették, nem is érdemes foglalkozniuk ezzel, mert esetükben nem él a lehetőség (holott a NAV a visszatérített összegek után is utal a civileknek, feltéve, hogy az érintett adófizető felajánlja).

Az idei év nagy nyertesei a karitatív szervezetek, tavasz óta a járvány helyett a háborús krízis foglalkoztatja a közvéleményt – állapítja meg Miha Tamás, az MFA szakmai vezetője. A Máltai Szeretetszolgálat 44 millióra, a tavalyi duplájára növelte bevételét, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (29 millió forint) és a Magyar Református Szeretetszolgálat (7 millió forint) egyenesen tripláztak, a Bike Maffia Egyesület (25 millió forint) négyszeresre nőtt.

Az előző két évben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szerepelt kiugróan, 121 millióról 300 milliós érték fölé nőve anno – az MFA szakértői meglátása szerint ebben meghatározó ok volt a járványhelyzet. A Mentőalapítvány idén is megőrizte vezető helyét a toplistán, miközben bevétele most 14 százalékkal 266 millióra csökken.

Érdekesség, hogy nincs most a NAV által publikált listán több olyan, a korábbi években nagy bevételre szert tevő szervezet, melyek működésének átláthatóságát és forrásaik felhasználását nyilvános vita és vizsgálatok övezték: ilyenek a Gyermekrák Alapítvány, a Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány, holott ez a három szervezet együtt 200 millió értékben szerzett egy százalékot tavaly.

Kiemelt kép: Ruhát válogat kislányával egy Ukrajnából elmenekült nő a KiK budapesti üzletében 2022. május 5-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik