Gazdaság

A válság sem rengette meg a budai cégparadicsomot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Miközben a legtöbb cégnél a pénzügyi vihar szelétől megcsapva a túlélés forgatókönyveit rakják össze, a kurzusba mélyen beágyazott üzleti kör a nehéz időkben is képes bővíteni a birodalmát.

A Covid-járvány, majd az ukrán-orosz háború következményei alaposan próbára tették az amúgy is döcögős tempóra váltó magyar gazdaságot, de akad egy vállalkozói kör, amelyik látszólag immunis a válságra. Természetesen a kormány gazdasági holdudvaráról van szó: ők továbbra is tucatszám nyerik el a közbeszerzéseket – mivel a folyamatban lévő beruházásokra nem vonatkozik a kivitelezési stop, maradtak még megnyerhető tenderek –, és

a jelek szerint a cégbirodalmak további terjeszkedését sem törte meg az elmúlt fél évben tapasztalt pénzügyi sokk, az energiaválság, és attól nem függetlenül az inflációs rém felbukkanása.

A szélesebb értelemben vett NER-közeli cégvilágnak van egy gyűjtőhelye Budán, a Pasaréti úton, ahová előszeretettel jegyeztetik be érdekeltségeiket. Az üzletemberek közt van olyan, aki a piacon alapozta meg az egzisztenciáját, mások egyértelműen a kormány legbefolyásosabb szereplőire épülő kapcsolati hálójuknak köszönhetik a szédületes tempójú meggazdagodásukat.

Az utóbbira példa Tiborcz István. Az Orbán Viktor miniszterelnök veje körüli cégvilág gombamód szaporodik, újabb és újabb területekre kiterjesztve fennhatóságát. Legújabban a pénzügyi szektorba lépése miatt került a címlapokra: egy bankkal (a Gránit bár nem elsősoros pénzintézet, de innovációra képes, így tökéletesen szolgálja Tiborczék érdekeit) és egy alapkezelővel (Diófa) gazdagodott a családi vagyon.

Mint említettük, a Pasaréti úti cégparadicsom az egyik népszerű bázisa ennek az üzleti körnek. Tiborcz több cégét is ide, a 122-124. szám alá jegyezték be, és a sor az elmúlt hónapokban a szállodaiparhoz kapcsolódó új vállalkozásokkal folytatódott. A cégcsoport turai és a tarcali szállóinak üzemeltetésére hoztak létre külön cégeket – a TRA Real Estates Üzemeltető Kft.-t és a Témadesign Üzemeltető Kft.-t – idén májusban.

Mohos Márton / 24.hu

Ezek a vállalkozások már nem tartoznak közvetlenül Tiborczhoz, azokat a cégbirodalom szállodaipari részlegét irányító Somlyai Zoltán vette a nevére. A Botaniq Turai Kastély, valamint az Andrássy Kúria & SPA kulcsa azonban továbbra is Tiborcz egyik cégénél marad. Nem mellékesen mindkét hotel veszteséget termelt tavaly a tulajdonosnak (erről az mfor.hu írt), amit a Covid-járvány miatti lezárásokkal lehet összefüggésbe hozni – bár a turai kastélyt eddig üzemeltető TRA Real Estates Kft. (amely tehát nem azonos a TRA Real Estates Üzemeltető Kft.-vel) nettó értékesítési árbevétele majdnem a tízszeresére emelkedett abban az időszakban, ami mégiscsak feltételez némi érdeklődést a legnehezebb napokban is a szálló szolgáltatásai iránt.

Szintén májusban került át a budai cégparadicsomba egy másik Tiborcz-érdekeltség, a Tarragona Holding Zrt. székhelye is. A Tarragona megvételével került Jellinek Dániel üzletembertől Tiborcz üzleti szférájába a befektetési piacon aktív Diófa Alapkezelő. E változások vitték közelebb az Orbán család tagját ahhoz, hogy a Kopaszi-gáton megvalósuló beruházást is a nevéhez köthesse.

Tiborcz egyértelműen a NER-korszaknak köszönheti üzleti karrierje felívelését, ugyanez azonban nem mondható el Szécsényi Bálintról, aki befektetőként már 2010 előtt megalapozta üzleti sikereit, a befektetési szolgáltatást nyújtó Equlior segítségével. Mindazonáltal azt nem lehet állítani, hogy teljesen függetlenül mozog a kurzus lovagjaitól. Ráadásul Szécsényi is használja székhelyül a Pasaréti utat: áprilisban alapított cégét, a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozó Singapore Equity Kft.-t is ide jegyezte be. Mint ahogy a Pasaréti úti lokációhoz több szálon kötődő Equlior új, júliusi alapítású vagyonkezelő vállalkozása, a Szécsényi által igazgatott EQA Eszközkezelő Zrt. is ide várja a postát.

Rajtuk kívül is több új alapítású üzleti entitás iratkozott fel az elmúlt hónapokban a Pasaréti úti cégparadicsomba, ami azt mutatja, hogy a válság közepette is születnek kecsegtető üzleti lehetőségek.

Mohos Márton / 24.hu

Tőkealapok és magánzók a Pasaréti úti irodaházban

A budai cégparadicsom „kerubjai” a Gyetvai fivérek, az általuk működtetett irodaházban bejegyzett vállalkozások száma eléri a százötvenet. Vannak köztük tőkealapok, napelem-bizniszben érdekelt vállalkozások, de „magánzók”, azaz egyéni vállalkozók is előszeretettel választják a Pasaréti úti ingatlant. Így tett Art Related Solution nevű cégének bázisát keresve korábban Orbán Viktor lánya, Orbán Sára is. De a miniszterelnök legidősebb gyermeke, Orbán Ráhel neve is felbukkan a budai helyszínhez kötődő cégiratokban: az ügyvezetésével működő BDPST Koncept Kft. nevű, természetesen Tiborcz-érdekeltségű vállalkozásnak is itt van a székhelye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik