A Tej Terméktanács közleménye szerint a jó minőségű élelmiszerek iránt mutatkozó vásárlói igény hatására rövidesen új, a trappista sajt meghatározását tartalmazó fejezettel bővülhet ki Magyar Élelmiszerkönyv
A követelményeket a Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság dolgozta ki.
A Tej Terméktanács szerint fontos, hogy a legnépszerűbb hazai sajtféleségre, a trappista sajtra ne csak termékcsoport-szinten (oltós alvasztású, érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem részleteiben is.
Mint írták,
ezen szabályozás segítségével elősegíthető a trappista sajt iránti fogyasztói bizalom visszaszerzése és megtartása.
A hazai gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasábalakú trappista sajt, amely döntő többségében import eredetű, csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható.
Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ezen mennyiségekből a KSH adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá.
2021-ben 19 558 tonna trappista sajtot értékesítettek belföldön a hazai feldolgozók.
A terméktanács azt ígéri, hogy az új szabályozással az importált félkemény sajtokról, melyekről gyakran nehéz eldönteni, hogy azok gouda, edami, trappista jellegűek, vagy csak „nagy-lyukúak”, sokkal tisztább képet fogunk kapni. A kategóriák közötti átjárás megnehezedik.