Gazdaság

Hiába 100 százalékos támogatásúak a napelemes pályázatok, az áremelkedés miatt szükség lehet önerőre is

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Sokezer család kapja meg a napokban a napelem-támogatást segítő pályázat támogatói okiratát. Az időközben kialakult infláció és devizaárfolyam változások miatt sokaknak önerőre lesz szükségük a megvalósításhoz.

Mintegy 43 ezer háztartás pályázott sikerrel a tavaly kiírt lakossági napelemes rendszerek támogatása pályázaton. Háztartások ezrei kapták már meg, vagy kapják meg a napokban sikeres napelempályázatuk támogatói okiratát, a tervezettnél hosszabbra nyúlt bírálati és értesítési ciklus miatt. Amennyiben nem emel kifogást a támogatást elnyerő háztartás tíz napon belül, a támogatás életbe lép, tehát meg kell kezdeni a megvalósítást.

Sokan meglepve tapasztalják, hogy a támogatói okirattal szinte egyidőben kapnak a rendszerben értesítést, hogy 30 nap múlva esedékes a záróbeszámoló. Ettől nem kell megijedni, csupán arról van szó, hogy időben összecsúsztak a pályázati mérföldkövek – mutat rá az Assix Intersolar üzletfejlesztési igazgatója, Szarka Zoltán. Mint közleményükből kiderül, kértek ezzel kapcsolatban állásfoglalást a kiíró szervezettől – amúgy egészen biztosak abban, hogy ezt a határidőt ki fogják tolni. Szerintük tehát a nyertesek most nyugodtan koncentráljanak a napelemes rendszer megvalósítására.

Önerővel is megéri

A másik – az előbbinél sokkal „érzékenyebb” változás a költségvetésben lesz. A pályázati kiíráskor beadott kalkulációk ugyanis jellemzően 10-12 hónapja készültek, amelyeket a kivitelezők jelentős része a jelen gazdasági körülmények között nem lesz képes tartani.

Az elmúlt szűk egy évben tapasztalt devizaárfolyam-változások, valamint inflációs hatások miatt szinte biztos, hogy minden nyertesnélmeg fognak nőni a kivitelezési költségek

– hívja fel a figyelmet Szarka Zoltán. A napelemes cég becslései szerint ez egy átlagos háztartási napelemrendszernél 20-30% is lehet az eltérés, tehát a mostani árak alapján a nyerteseknek néhány százezer forinttal kell kiegészíteniük a kivitelezéshez szükséges költségvetésüket. Azonban véleményük szerint a költségnövekedéssel együtt is bőven megéri a napelemes rendszereket kivitelezni, tehát senkinek sem javasolják, hogy visszaadja a nyertes pályázatát.

A mai energiaárak mellett 3-4 havi rezsiköltség csupán az a volumen, amelyet a nyerteseknek várhatóan önerőből kell finanszírozniuk, tehát igen gyors megtérülésről, és a napelemrendszerek birtokában hosszú távon „féken tartható” rezsiköltségekről beszélhetünk.

A jó szakember továbbra is nagy kincs

A cég tapasztalatai szerint az óriási érdeklődés miatt a kezdetben tapasztalt szakemberhiány kezd mérséklődni, és a pályázatok befejezési határidejének kitolása miatt nem kell attól tartani, hogy a családok kicsúsznának a határidőkből. Arra lehet számítani, hogy a most nyertes és megkezdett napelemrendszer-telepítések során a cégek nagy biztonsággal tudják majd tartani a szerződésben vállalt határidőket, amennyiben saját beszerzési forrással vagy raktárkészlettel rendelkeznek – tették hozzá.  Egyre erősebb trend ugyanis az eddig soha nem tapasztalt „villanyszerelési anyaghiány”.

Eddig a napelemes piacon a kiegészítőszerelék-anyagok ellátása biztosított volt, ugyanakkor a piacra szakadt óriási megrendelésállománynak köszönhetően, alap védelmi dobozok is hiánycikké válhatnak.

Annak érdekében, hogy a megfelelő színvonalú szakembergárda rendelkezésre álljon, több kezdeményezést is látnak a piacon – ilyen például, hogy a cégek bekapcsolódnak a szakképzésbe, napelem-telepítői és karbantartói speciális képzéseket támogatnak, például az általános villanyszerelő, erősáramú technikus, vagy akár a gyengeáramú technikus képzést végzettek számára nyújtva ezzel lehetőséget arra, hogy elsajátítsák a napelemes rendszerek szakszerű telepítéséhez, üzemeltetéséhez és karbantartásához kapcsolódó speciális ismereteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik