Belföld

Tele van egy szentesi társasház teteje napelemmel, ezért drágábban veszik az áramot

Két és fél- háromszorosára emelkedik majd az áramszámlája egy szentesi társasház lakóinak, mert napelemet szereltettek a tetőre, írja az RTL Klub Híradója.

Emiatt nagyfogyasztónak számítanak, és csak piaci áron kapják az áramot. Sokkal jobban jártak volna, ha egyénileg, a szolgáltatótól vásárolhatnának. Megkeresték az MVM Zrt.-t, hogy egyéni mérőik alapján kisfogysztóként kezeljék őket, de nem fogadták el kérésüket.

108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van most jelen pillanatban a tetőn

– mondta el a híradónak Erdei István. A napelemek a társasház teljes fogyasztásának több mint a felét biztosítják. Még úgy is, hogy több lakó a korábbi gázkonvektorok helyett klímával vagy elektromos panelekkel fűt.

Korábban 90-100 ezer forint között volt az áramszámlám, a napelemek felszerelése óta olyan 45 ezer, gázt nem használok. A gázszámlám csak azért nem 0 forint, mert a rendszerhasználati díjat fizetem

– mondta Erdei.

Ha a napelemek a felhasználtnál többet termeltek, azt eddig társasházként adták el, és ha áramra volt szükségük, társasházként vásároltak az MVM-től. Így azonban az áramfogyasztásuk túllép azon a határértéken, amikor még rezsicsökkentett áron vehetnék igénybe az áramot, azaz ezentúl piaci áron kell vásárolniuk, írja a Híradó.

Az éves számlájuk így lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet.

A társasház lakói azt szeretnék, ha az egyedi fogyasztásmérőik alapján mindenki külön, kisfogyasztónak számítana. Így rezsicsökkentett áron kaphatnák az áramot, és továbbra is környezetbarát módon, maguknak állíthatnák elő a felhasznált energia jó részét. Állításuk szerint kérésüket az MVM elutasította.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik