Gazdaság

Nagy változás az OTP Banknál: itt a 7 százalékos kamatú betét

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Közel két évtizedes csúcsra, 11,75 százalékra emelte irányadó kamatát augusztusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A nagybankok ez idáig nem követték le a jegybanki kamatemelési ciklust, úgy tűnik azonban, hogy érkezik a változás szele. Az OTP olyan akciós betéttel állt elő, amely 7 százalékos kamatot kínál - igaz ezt egyelőre csak az ügyfelek bizonyos köre veheti igénybe.

Tavaly nyár óta folyamatosan emeli az alapkamatot az MNB, idén nyártól pedig jelentősen fel is gyorsult a kamatemelési ciklus: a június 1-i 5,90 százalékos jegybanki kamat mintegy kétszeresére, 11,75 százalékra ugrott augusztus 31-re.

Az MNB lépéseire eddig csak néhány kisebb bank reagált, igaz az alapkamat lekövetéséről esetükben sem beszélhetünk: a lekötött lakossági betétek körében a legjobb ajánlatok 7-8 százalék közötti kamatokat kínálnak az ügyfeleknek. A hazai nagybankok ugyanakkor eddig nem léptek: lekötött betétjeik jellemzően még mindig 0 és 0,1 százalék között kamatoznak.

A vágtató inflációhoz viszonyítva azonban a legjobb betéti ajánlatok is igen szerénynek nevezhetők: júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Eközben nagyot zuhant a lakossági érdeklődés a MÁP+, vagyis a “szuperállampapír” iránt, amely a 4,25-4,5 százalékos kamatokkal már korántsem véd meg a pénzromlás ellen.

Irányváltás jele az OTP-nél

Lapunk megkeresésére az OTP Banknál azt közölték: szeptember 5-től egy új akciós betétjük érhető el, amely összeghatártól függetlenül évi 7 százalékos kamatot és EBKM-et kínál. A lekötött betétbe ugyanakkor azok az ügyfelek helyezhetik el megtakarításaikat, akik 2022. július 31-én rendelkeztek összevont értékpapírszámlájukon Egyéves Magyar Állampapírral, amely 2022. szeptember 1. és november 25. között jár le. (A hirdetmény itt érhető el.)

Fontos tudnivaló, hogy csak a lejárt állampapírok névértékeinek összege köthető le ebbe a betétbe! A 12 hónapos futamidejű 100 ezer forint lekötési minimumot előíró akciós terméknél megvizsgálják, hogy a betétlekötés pillanatában mekkora a lejárt egyéves állampapír/vagy állampapírok névértéke.

Vagyis az OTP Bank ezzel nem tesz mást, mint immár a bankbetét felé tereli eddig állampapír-tulajdonos ügyfeleit. Érdekesség, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató egy áprilisi interjúban még a következőket nyilatkozta: “Néha megkaptuk azt a vádat, hogy a hitelkamatok emelkedtek, a lakossági betéti kamatok meg nem annyira emelkedtek az elmúlt időszakban, de ennek több oka is van. Csak az OTP példáját hozva, több mint háromezer-milliárd állampapírunk van, ami körülbelül 2‒2,5 százalék közötti hozammal bír. Ezt is figyelembe kell venni, amikor betéti kamatszintet állapítunk meg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik