Gazdaság

Nem nyithat ki Budapest egyik luxusszállodája

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA
A világörökség részét képező épületben elhelyezkedő Lánchíd 19 szálloda még tavaly nyáron került a Matolcsy György jegybankelnök fiaival barátkozó egykori Origo-tulajdonos Száraz István érdekeltségébe. Akkor már a hotel a turizmus Covid miatti szinte teljes eltűnése okán zárva volt. Ám azóta sem nyitott ki, s az újraindulásra semmi jel nem mutat, holott az idegenforgalom az idén már újra felpörgött - figyelmeztet az mfor.hu.

Az idén ünnepli megnyitása 15. születésnapját a budapesti I. kerületben található Lánchíd 19 Design Hotel, mely a Design Hotel nemzetközi szállodalánc első magyarországi darabja. A szálloda a 2020 márciusában berobbant Covid miatti lezárások hatására kénytelen volt bezárni – oly sok társával egyetemben – emlékeztetnek a portálon.

A ház tavaly nyár elején cserélt gazdát. Az új tulajdonos a G-Gamma LCHD Kft., amely éppen a vétel előtt, 2021. májusának végén alakult, vélhetően pont e célra. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy fő tevékenységeként a saját tulajdonú ingatlan adásvételét jelölte meg. A több tulajdonosváltáson átesett Danube Hotel 2020 decemberében került jelenlegi gazdáihoz, illetve azok érdekeltségeihez. Azért indokolt a többes szám, mert előbb az Atrox Ingatlanfejlesztő Alapé lett a kft. üzletrésze, amely aztán kettéosztva 2021 májusában két magántőkealapnál landolt: a többsége, egészen pontosan a 70 százaléka az Arezzo, míg a 30 százaléka a Felis nevet viselő képződménynél.

A 2019 augusztusában létrejött Atrox alapot az a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli, amelynek közvetett tulajdonosa Száraz István üzletember, aki az Origo.hu internetes hírportált működtető cég tulajdonosa volt, s barátai között tudhatja Matolcsy György jegybankelnök fiait.

Az mfor.hu szerette volna kideríteni, hogy a hotelnek mennyi a piaci értéke, magyarul, mennyiért vette meg azt a G-Gamma 2021 nyarán. A cég ügyvezetője, Valkó Mihály, – aki emellett egy sor Száraz-érdekeltségben visel tisztséget, így például magának a Quartznak is a vezérigazgatója – nem kívánt nyilatkozni. (A portál a tavalyi éves beszámoló alapján 2,1 milliárd forintra becsülte az ügyletet).

Arra is kíváncsiak voltak, hogy miért van még zárva a hotel, s mikor nyithat ki újra. A Tripadvisor szerint „a hotel ideiglenesen, 2023. február 28-áig zárva”.

„a hotel a Covid-időszak alatt került bezárásra az ismert piaci körülmények között. A hotel újranyitása előtt szükséges egy átfogó felújítás, aminek műszaki előkészítése folyamatban van. Az újranyitás időpontjára vonatkozóan nem tudok jelenleg időpontot mondani, így megerősíteni sem tudom az ön által említett dátumot”.

– válaszolta a portálnak Valkó Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik