Gazdaság

Elérte határait a Mol, ezért is lehet benzinhiány az OMV-kutakon

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Mivel az OMV ausztriai finomítóját épp karbantartják, a Moltól szerezné be az üzemanyagot, de alig tudja. A kis kutak is bajban vannak.

Megkongatta a vészharangot az osztrák OMV: nincs elég üzemanyag a kútjaikhoz. A Hvg.hu-n megjelent cikk szerint a Bécs melletti schwechati olajfinomító karbantartása, és a Duna alacsony vízállása miatti szállítási nehézségek okán nem tud elég üzemanyagot szállítani a cég még magyarországi kúthálózatába se. Így fogalmazott a cég a lap megkeresésére:

Egyre többször tapasztaljuk a helyi OMV-töltőállomások lefogyását.

A fenti okok miatt az OMV jelenleg külföldről vagy a Moltól tud benzint és dízelt venni. Azonban a Mol nem nagyon tud többet szállítani, miközben az OMV forgalma megnőtt. Schwechat csak októbertől fog újra nagy kapacitással üzemelni, addig az OMV a fogyasztók megértését kéri az átmeneti hiányokkal kapcsolatban.

A Hvg.hu szerint a kisebb kutaknál se rózsás a helyzet, a Mol tájékoztatta őket, hogy a megrendelt mennyiség 50 százalékáról 35 százalékra csökkenti a kiszállított üzemanyag mennyiségét. A Mol március óta 258 olyan új partnerrel kötött szerződést, akik eddig máshonnan szerezték be az üzemanyagot, az új korlátozás rájuk vonatkozik. Mivel szinte nincs import (nem éri meg behozni az ársapka miatt üzemanyagot senkinek se), ezért a Mol már a hazai igények 80 százalékát fedezi.

A Mol egyébként közölte, saját hálózatán nincs hiány, de azért arra kérnek mindenkit, annyit tankoljanak, amennyi az utazásukhoz szükséges. A Mol szerint jelenleg “a pánikvásárlás és a most zajló mezőgazdasági munkák miatt továbbra is kimagasló a kereslet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik