Gazdaság

Energiaválság: letekerik a gázcsapot egy multicég magyar gyárában

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Orosházán felröppent a hír, miszerint a Guardian Glass közel 300 főt foglalkoztató síküveggyárában leáll a termelés. A beol.hu kiderítette, hogy ennyire azért nem rossz a helyzet, viszont az európai energiaválság gazdasági hatásai miatt ideiglenesen lehűtik az orosházi gyárban az úgynevezett FLOAT üvegkemencét. A termelés folytatódik a bevonó-, és laminálósorokon, a cég kiszolgálja vevőit.

A Guardian Glass alapos mérlegelés után úgy döntött, hogy az orosházi FLOAT üveg-kemence ideiglenes lehűtésére kerül sor. A lehűtés ellenőrzött módon történik, ami lehetővé teszi a kemence minimális karbantartás mellett történő újraindítását. Bár a lehűtés időtartama jelenleg még nincs meghatározva, előreláthatólag 2023 tavaszáig tart. Az újraindítás a tervek szerint akkor történhet meg, amikor a földgázárak, az alternatív tüzelőanyagokkal történő tüzelési lehetőségek, valamint a keresleti feltételek ezt lehetővé teszik – válaszolta  regionális hírportál megkeresésére a társaság.

A lehűtés az európai energiaválság következménye, mivel a földgázárak történelmi magasságokba emelkedtek, ami megemelkedett egységköltségeket eredményezett, valamint a jelenleg a keresleti oldalon tapasztalható zavarok is közrejátszottak a döntésben. A termelés folytatódik a bevonó- és laminálósorokon. A vevők kiszolgálása továbbra is Orosházáról és a Guardian hálózat többi részéből történik” – írták közleményükben.

A beol.hu kérdésére, mely szerint születtek-e már a munkavállalókat érintő döntések, az alábbi választ adták: „A Guardian Orosháza nem látja a foglalkoztatásra gyakorolt jelenlegi hatását, ezért a következő hetekben felméri a gyár tevékenységi szintjét és ennek megfelelő foglalkoztatási tervet készít. Munkatársaink biztonsága az első számú prioritásunk. Ügyfeleink csak nagyon kevés fennakadást fognak tapasztalni.

Az amerikai alapítású, luxemburgi székhelyű Guardian Glass mintegy 30 éve vásárolta meg az orosházi síküveggyárat. A társaság a 2020-as 27,6 milliárdról 2021-re 36,7 milliárd forintra növelte árbevételét, míg adózott eredménye a 2020-as 2,7 milliárd forintról 509 millióra olvadt tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik