Belföld

Vészharangokat kongat a fideszes polgármester: olyan rossz a rezsihelyzet, hogy azt csak helyben nem lehet megoldani

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ha van azonban valami, amit Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az éppen a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása

–  ezt írja hétfői Facebook-posztjában Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

A politikus az elszálló energiaárakról osztotta meg gondolatait és tapasztalatait. Általánosságban azt írja a magyar helyzetről:

Van, ahol azt halljuk, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát. Félek, hogy ezek az európai példák csak a válság kezdetét jelzik, az első dominók, amiből azonban általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet. (…) Biztos vagyok abban, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (pl. óvoda, bölcsőde, nyugdíjasotthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését.

Saját tapasztalatairól pedig azt írja:

egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte TÍZSZERES ÁRON

Épp ezért mondja azt Cser-Palkovics, hogy a „legfontosabb kérdések egyike tehát ma, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont.” Hozzáteszi: „fontosak az elméleti viták is, és bízzunk benne, hogy jól kezeljük majd ezt a válságot, de ez leálló, csődbe menő településekkel és megszűnő helyi szolgáltatásokkal nem fog sikerülni.”

Cser-Palkovics nem utal közvetlenül a kormányra, de posztját úgy zárja, hogy ezt a problémát csak lokálisan megoldani „nem is lehet.”

Kapcsolódó
Zsiday Viktor: Ha a mostani gázárak fennmaradnak, össze fog omlani a hazai és az európai gazdaság
Amennyiben a jelenlegi tőzsdei árak fennmaradnak – évente nagyjából 3000-4000 milliárd forint költségvetési terhet jelentenek, ami a hazai GDP 5-7 százaléka. Ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani - állítja a közgazdász.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik