Gazdaság

Országosan majdnem negyedével drágult az albérlet egy év alatt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Bár lassulni látszik a drágulás az albérletpiacon, még így is 23 százalékkal volt magasabb a lakbérindex országosan júliusban, mint egy évvel korábban – derül ki az ingatlan.com és a KSH legfrissebb adataiból. A hétfői közlemény főbb megállapításai a következők:

  • Sorrendben a harmadik hónap volt a július, amikor az országos lakbérek több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A lakbérek országosan 23 a fővárosban 25 százalékkal emelkedtek.
  • Ugyanakkor az országos bérleti díjak havi szinten 2,3 százalékkal nőttek, Budapesten pedig 3 százalékkal, azaz mindkettő elmarad a júniusi mutatótól.
  • A legnagyobb egyetemvárosok közül Győrt és Veszprémet 150 ezer forintos havi átlagos bérleti díj jellemzi. Debrecenben 136 ezer, Szegeden 130 ezer és Pécsen 120 ezer forintért lehet átlagosan lakást bérelni. Miskolcon átlagosan 100 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.

A koronavírus-járvány negatív hatásait már 2021 februárjában maga mögött hagyta az albérletpiac, azóta lényegében folyamatos volt a drágulás. Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól

– idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét a közlemény.

Ami az augusztusi árakat illeti: a fővárosban 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb került a XXI., ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, több városrészben viszont 4-64 százalékos volt az emelkedés. A részletes fővárosi adatokból látszik az is, hogy a 195 ezer forintos átlag feletti összeg jellemezte az az V., a II., a XII., a VI., az I., a III., a XI., a XIII. és a XXII. kerületet.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legmagasabbak az árak, itt 160 ezer forint az átlagos bérleti díj. Győrben, Veszprémben 150-150 ezer forint az átlag, de a legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezres, Szeged pedig 130 ezres átlagos bérleti díjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

Noha a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ezeken a településeken a 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díj így is 21-29 százalékos emelkedést tükröz éves szinten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik