Gazdaság

Átlátszó: elmarasztalta a bíróság az egyik leggazdagabb magyart

Indotek
Indotek

A Kecskeméti Törvényszék elmarasztalta költségvetési csalás ügyben bűnsegédként Jellinek Dánielt, az ország legnagyobb ingatlanguruját – közölte az Átlászó tényfeltáró portál. A komoly ingatlanbirodalmat kiépítő üzletember Szakonyi Péter legutóbbi gazdaglistáján már a hatodik helyen szerepelt 240 milliárd forintosra becsült vagyonnal. Jellinek többek között a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelt, és főszereplője lett volna a Budapest Airport visszaszerzésének is.

A cikk szerint a költségvetési csalás egy uniós pályázathoz kapcsolódik: a Zsana Geoterm Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft. és konzorciumi társa (az önkormányzat) geotermikus erőmű kivitelezését tervezte uniós támogatással. A projekt elindításához, önerő biztosítására nyújtott 1,5 milliárd forint hitelt 2017 decemberében Jellinek egyik pénzügyi érdekeltsége, a Bohemian Financing Zrt. A konzorcium a támogatást elnyerte, a kölcsönt pedig visszafizette.

Később azonban kiderült, hogy a geotermikus erőmű nem valósult meg, a részben folyósított uniós támogatási összeget nem a célnak megfelelően használták fel, ami felvetette a költségvetési csalás gyanúját. „A Nemzeti Adó és Vámhivatal ezen eljárás során az önerő biztosítását szolgáló hitel okán jutott el a Bohemian Financing Zrt.-hez, amely a hatóságokkal együttműködve minden szükséges információt rendelkezésre bocsátott a nyomozás elősegítésének érdekében” – idézte az Átlátszó a Bohemian, illetve Jellinek reagálását.

Ebben leszögezik:

  • visszaélés a Zsana Geoterm Kft-nél történt, az előtörlesztése után a Bohemian Financing Zrt.-nek nem volt érdemi üzleti kapcsolata a konzorciummal,
  • Jellienek személyesen nem vett részt az ügyletben,
  • körültekintően és jóhiszeműen jártak el.

A hatóság azonban úgy ítélte meg, hogy a Bohemian a hitel folyósításával kapcsolatban nem tanúsított kellően körültekintő magatartást, és ez segítőleg hozzájárulhatott a Zsana Geoterm Kft. jogsértéséhez.

A cikk szerint Jellinek annak ellenére, hogy nem értett egyet „az üzleti szokásoktól eltérő jogi értékeléssel”, elismerte a hibát. Az előkészítő tárgyaláson lemondott a további tárgyaláshoz való jogáról, elfogadta az elmarasztalást, ezzel megszabadult további hátrányos jogkövetkezményektől, az esetleg évekig tartó bírósági tárgyalásoktól. Az Átlátszónak adott magyarázata szerint „ezzel célja az volt, hogy a konzekvenciák levonása után üzleti tevekénységét folytathassa, biztosítva ezáltal egy fejlődő és jelentős számú magyar családnak megélhetést biztosító cégcsoport működését.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik