Gazdaság

Nagy tömegben vágják ki a fákat a Velencei-tónál épülő sportközpontnál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Velencei-tó partján épül fel a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A kiszáradófélben lévő tó megmentése szintén 40 milliárd forintból lenne megoldható. A kormányhivatal szerint a kajakközpontnak nincs jelentős környezeti hatása, a Google Earth archív felvételein azonban látszódik, hogy a területen lévő fákat egy tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták. Az átlátszó.hu drónfotókat kapott a kivitelezés alatt lévő gigantikus projektről – a légifelvételeken egy éktelen tájseb látható.

Az Átlátszó egyik olvasója szerint a beruházás már az M7-es autópályáról is jól látszódik: hatalmas daruk magasodnak a kiszáradófélben lévőtó előterében. A komplexumnál a parkolók, foci-, és kosárpályák helyén is dőltek a fák. A telken túlzásba estek a beépítéssel, ami a civileket egy wellnessközpontra emlékezteti. Az építkezésről és a tájsebről készült fotókat itt találja. 

Az építkezés egyik legnagyobb pikantériája az ára: a tó megmentése ugyanis szintén 40 milliárd forintból lenne megoldható– vagyis nagyjából pont annyiba, amennyit a beruházásra költenek. A kormány azonban tavaly drágállotta a Velencei-tó vízpótlására kidolgozott tervet, így jelenleg nem megoldott a tó feltöltése. Az akadémiára azonban jutott bőven pénz, az építkezés pedig egy Fidesz-közeli üzletember érdekeltségének hoz hasznot.

A komplexumot a közpénzes tenderek egyik gyakori nyertese, a West Hungária Bau Kft. (WHB) építheti, amelynek többségi tulajdonosa Tiborcz István (a miniszterelnök veje) volt üzlettársa, Paár Attila. A kivitelezés 2021 novemberében kezdődött, és némi késéssel csak 2024 nyarán készül el (az eredeti tervekben 2023 negyedik negyedév szerepelt) az akadémia. A kormány egyébként 2020 szeptemberében döntött úgy, hogy a Hajógyári-sziget helyett Sukorón valósul meg a sportakadémia. 

Parkolók, foci- és kosárpályák helyén is dőltek a fák

A Google Earth archív felvételein jól látszik, hogy az elmúlt időszakban a területet a a tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták. A Google Earth 2020 augusztusi felvételei szerint még megvoltak fák a telken – a kormány 2020 szeptemberében döntötte el, hogy Sukorón valósul meg a beruházás.

A telek jelenlegi állapotát a korábbi műholdfelvételekkel összevetve beazonosítható, hogy

  • a parkoló,
  • az uszoda,
  • a csónakház hátsó része,
  • illetve a kajak akadémia működéséhez „nélkülözhetetlen” labdarúgó-, tenisz-, és kosárpálya helyén voltak fák.

A látványterveken jól látható, hogy mekkora megalomán beruházásba kezdtek a tóparton: jelenleg a kijelölt terület keleti felén zajlik az építkezés.

Az átlátszó.hu megkereste a Velencei-tó partján aktív Alba Natura Civil Alapítványt, akik elmondták, hogy a Fertő-tónál zajló gigaberuházásra emlékezteti őket az akadémia építése, ami szerintük lassan inkább egy wellnessközpont, mint kajakközpont.

A közbeszerzési értesítőben szereplő tervek szerint valóban lesz wellness-részleg is finn- és infraszaunával, gőzkabinnal és pezsgőfürdővel. A szállóépületek közül egy pedig vendégszárnyként működik majd.

Egy tollvonással legalizálták a túlépítést

A telket mondhatni „erővel építették be”: a kormány a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. A korábbi szabályozások ugyanis nem tették volna lehetővé a tóparti telek ilyen mértékű túlzsúfolását. Mivel kiemelt beruházásról van szó, a kormány rendeletben állapíthatta meg a helyre a sajátos településrendezési szabályokat.

Ezzel a megengedett legnagyobb beépíthetőség önkormányzat korábbi szabályozási tervében szereplő érték nyolcszorosára, 40 százalékra ugrott, a megengedett legnagyobb építménymagasság pedig három és félszeresére, 16 méterre nőtt.

Kovács Katalin férje az Orbán-kormány sportállamtitkára

2020-ban a Magyar Közlönyben azt írták: a beruházás során létrejövő vagyon kezelője a Nemzeti Sportközpontok, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát egy erre a célra létrehozott alapítvány üzemelteti. A háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok kajakozó Kovács Katalin az alapítvány névadó alapítója.

A portál szerint érdemes megnézni, hogy mi állhat a kaja-kenu sportágra hulló közpénzeső mögött. Az alapítványnak két képviselője van: az egyik Schmidt-Kovács Katalin Emese, a másik Schmidt Gábor, aki egyben kuratóriumi tag is. Schmidt Gábor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke.

Kovács Katalin férje Schmidt Ádám, aki tavaly óta a miniszterelnök főtanácsadójaként dolgozott a sport területén. 2022-ben az ötödik Orbán-kormányban Schmidt Ádám sportállamtitkár lett,  Schmidt Gábor pedig helyettes államtitkár. A két Schmidt nem rokona egymásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik