Belföld

Tovább csúszik a Velencei-tó vízpótlása

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Vízminőségi problémák miatt egyelőre nem ereszthetik át a vizet a Pátkai-tározóból. Közben a vízkormányzásról írt a belügyi államtitkár.

Lezárult a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napig tartó vizsgálata. Az MTI az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatására hivatkozva azt írta, vízminőségi probléma, a magas klorofilltartalom miatt még nem kezdhető meg a vízpótlás a Pátkai-tározóból.

A vízügyi szakemberek mérései elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofillkoncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe juttatva. Kiderült, a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, klorofilltartalma érdemben nem változott.

A Pátkai-tározóban a klorofilltartalomnak köbméterenként 75 gramm alá kell esnie, de jelenleg 160-180 grammos értékeket mértek.

Amíg az eredmények nem javulnak, a vízpótlás nem kezdődhet meg, mert komoly kockázatot jelentene a tó vízminőségére, élővilágára.

Az OVF közölte: a csapadékosabb időjárás és a tartós lehűlés várhatóan csökkenti a klorofillkoncentrációt, a vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ. A vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó szintje Agárdnál az elmúlt napokban több centit emelkedett, a csütörtök reggeli friss adat szerint a vízállás 79 centiméter.

A Velencei-tó vízszintje kritikusan alacsonyra süllyedt, a víz oxigéntartalmának csökkenése komoly halpusztulást okozott. Többen azonnali vízpótlást sürgettek. A téma kapcsán Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Gulyás Gergelynek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszternél arra kérdezett rá, miként lehetséges, hogy a Velencei-tó megmentésére nincs, a velencei-tavi
kajakközpontra van 40 milliárd forint. Idézte az EU-s közbeszerzési értesítő szeptember 17-i számát, amely szerint a West Hungária
Bau Kft. nettó bő 43 milliárd forintból építheti fel a velencei-tavi Kovács Katalin Nemzeti KajakKenu Sportakadémiát.

Az ellenzéki képviselő szerint a lépés üdvözlendő, de a körülmények finoman szólva is problémásak, hiszen a Velencei-tó a nyáron nem, mint (sport)turisztikai vonzerő, hanem mint a klímakatasztrófától erősen sújtott környezet került be a hírekbe. Mint írta, a tó kiszáradása nem akut probléma, régóta megfigyelhető és olyan kihívás, ami az épülendő sportlétesítményt is veszélybe sodorja,

hiszen víz nélkül se kajakozni, se kenuzni nem lehet.

Kapcsolódó
A kormány nem adott rá pénzt, de Áder Jánosnak feltűnt, mekkora baj van a Velencei-tónál
Saját alapítványától vár cselekvési tervet a köztársasági elnök.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára válaszul közölte,

a kormány nem különíti el a Velencei-tó vízpótlásának hosszú távú megoldását, a (sport)turizmus feltéleinek kialakítását, fenntartását, valamint a térség vízkormányzásának feladatait.

A megalapozott és indokolt fejlesztésekhez a kabinet folyamatosan biztosítja a forrásokat.

Kapcsolódó
Lélegeztetésre szorul a Velencei-tó?
Összetett ok vezethetett az oxigénhiányhoz, ami halpusztulást okozott a Velencei-tóban: a sekély víz rendkívül sérülékeny, aggasztó módon ki van szolgáltatva a környezeti és emberi hatásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik