Gazdaság

Dézsi Csaba az ipari park bővítéséről: Semmi olyat nem fogunk engedni Győrben, ami az életminőséget veszélyezteti

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

„Sajnos a főépítészi fejléccel, aláírás nélküli, köröztetett anyag tényleg azt sugallja, mintha erre a területre minimum egy «bűzbomba gyárat szeretne a város telepíteni, amit aztán fel is robbant» – igyekezte hűteni Dézsi Csaba győri polgármester az ipari park bővítésével kapcsolatban felhorgadt indulatokat a Facebookon. Szerinte nem ennyire súlyos a helyzet.

Amint beszámoltunk róla, bővítenék a győri ipari parkot Győr külterületén, a megyeszékhely kertvárosának számító Győrszentivántól néhány száz méterre kezdődne a terület, a pontos helyrajzi számokat a kormány már az év elején jogszabályba véste, és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a beruházást. Azt azonban eddig nem árulták el, milyen beruházást terveznek. Óriási földrészről, 300-350 hektárnyi mezőgazdasági területről van szó, ennek átminősítését az önkormányzatnak kell elvégeznie, és a településrendezési eljárás egyik kötelező elemeként hívott össze az önkormányzat partnerségi egyeztetést a múlt péntekre.

Kapcsolódó
Termőföldeket betonozhatnak le, körbezárhatja Győr kertvárosát az ipari park
Győr kertvárosában 300-350 hektár jó minőségű mezőgazdasági területet sorolnak át a kormány kívánságára és 10 milliárd forint támogatása mellett. Különösen veszélyes ipari tevékenységhez szükséges létesítményeket engednek a napraforgó és a kukoricatáblák helyére, néhány száz méterre a lakóházaktól. Hogy pontosan milyen beruházásról van szó, azt a múlt péntekre összehívott lakossági fórumon sem árulták el.

A lakosság hivatalosan először a meghívóhoz csatolt tervezetből és térképekből értesült arról, hogy pontosan mely területet érint az átsorolás, és szembesült azzal, hogy a szántókat nem egyszerűen iparterületté alakítják, hanem „jelentős mértékben zavaró hatású” ipari terület céljára jelölték ki. Ez azt jelenti, hogy megengedett különlegesen veszélyes (például tűz-, robbanás-, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges építmények elhelyezése a településtől néhány száz méterre, az eddigi mezőgazdasági terület helyén pedig, ha a beruházó kihasználja a lehetőségeket, 20 százaléknyi zöldfelület maradhat. Bár hivatalosan nem közöltek semmit a beruházásról vagy a befektetőről, a lakosság az Audi elektromos autógyártásának beindításából arra gyanakszik, hogy akkumulátorgyárnak kell a hatalmas terület, ami rengeteg vizet igényel, és más környezetvédelmi aggályokat is felvet.

Megkerestük kérdéseinkkel az Audit, de egyelőre nem kaptunk válaszokat.

A múlt pénteki egyeztetés résztvevői közül többen reklamáltak, miért nem jelentek meg a leginkább illetékesek, azaz a polgármester, a győrszentiván fideszes képviselő, Sík Sándor és a főépítész. Közülük Dézsi reagált, aki szabadságát tölti, de mint írja, „értesült” a lakossági egyeztetésről. Igaz, elég messze lökte magától az ügyet, a főépítész által meghirdetett eseményről ír, azzal, hogy az ott felmerült kérdések tisztázása nem tűr halasztást. Mindenekelőtt leszögezi, hogy a győriek egészsége a legfontosabb szempont, „semmi olyat nem fogunk engedni Győrben, ami az itt élők életminőségét veszélyezteti”.

Azt megerősíti ugyanakkor, hogy az ipari park bővítése feltétlenül szükséges, „sajnos több, letelepülés után érdeklődő céget kellett elküldenünk, mert nincs már hely a régi területen”. „Fél éve jelentettem be a parlamenti képviselőinkkel, hogy az ipari park betelt” – idézi fel. A 10 milliárd forintos állami kölcsönről azt írja, hogy azt a telekeladás után, annak ütemében kell majd visszafizetni, vagyis „az idő minket nem sürget”.

Szerinte ma már elképzelhetetlen, hogy olyan technológia kerüljön lakott terület közelébe, ami veszélyes lenne a lakókra. Az azonban a polgármester bejegyzéséből sem derül ki, milyen konkrét beruházás készül:

Semmilyen elköteleződésünk vagy megállapodásunk nincs, és sajnos arról sincs szó, hogy bármelyik cég a letelepedését megígérte volna. Érdeklődők szerencsére vannak.

Arra ígéretet tesz, hogy „minden olyan letelepülni szándékozó cég esetében, akiknek komolyak a szándékaik, az egyetemmel elvégeztetek egy környezetvédelmi hatástanulmányt, mely feltárja még időben a lehetséges és valós veszélyeket. Anélkül nem lesz ide engedve senki.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik