Gazdaság

Leállítják a beruházást, mégsem épül meg az új iskola Szadán

Hiába várta a település az új tanintézet építésének elkezdését, mégsem épül meg az új iskola Szadán, derül ki a Pest megyei nagyközség honlapján található közleményből.

Az önkormányzat többek közt emlékeztet, hogy a kormány a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről szóló június 4-i határozatában az állami beruházások – ide nem értve a kivitelezés alatt lévőket – felülvizsgálata céljából történő felfüggesztése mellett döntött.

Egyúttal jelezték, hogy az önkormányzatot egy augusztus 4-i levélben értesítették erről. A település, amely hatalmas veszteségnek nevezte az építés leállítását, hangsúlyozta, nagyon várták az új iskola építésének megkezdését, hiszen a helyi intézmények, „többek között az iskola leterheltsége, az utóbbi időben a betelepülő lakosság robbanásszerű növekedése miatt elképesztő méreteket ölt”. Hozzátették, az önkormányzat mindent megtett a beruházás zökkenőmentes elindítása érdekében.

Az önkormányzat a beruházás jövőjével kapcsolatban „még megközelítő információkkal” sem rendelkezik, írták.

Az új iskola építésének leállítása már csak azért is probléma, mert a főváros környékén régóta fennálló probléma, hogy a sok kiköltöző miatt a települések „kinőtték” meglévő, évtizedek óta működő iskoláit, ezért is nyílt az elmúlt időszakban sok magániskola.

Nem a szadai iskola az egyetlen áldozata a beruházások és források felfüggesztésének: az onkológiai intézetet például az uniós pénz hiányára és a háborúra hivatkozva nem bővítik, illetve nemrég derült ki, hogy az Operaháznak egymilliárdos elvonással kell szembenéznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik