Kultúra

„Hiába a tökéletes járgány, ha nincs az üzemanyag-tartályában gázolaj” – egymilliárdos elvonás az Operaháztól, rövid ideig működött csak az Eiffel Műhelyház

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A megszorítások elértéke az Operaházat is. Mint lapunknak írták: a forráshiány komolyan veszélyezteti az Opera 2022-es költségvetési évének csődmentes lezárását.

Lapunk birtokába jutott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az intézmény művészeinek és munkatársainak küldött levele, amelyben arról ír:

A 2022-es évre összességében bő 1 milliárd forintot meghaladó elvonással, a 2023-as évre egyelőre 500 millió forint nagyságrendű elvonással számolunk – ez utóbbi még emelkedhet.

Vagyis az Operaháznál is megszorításokat vezetnek be, ahogy számos más kulturális helyszínnek, társulatnak is azzal kellett szembesülnie idén, hogy az államtól alig kap valami pénzt.

Kapcsolódó
Az Átriumon kívül még rengeteg színházi társulat került kilátástalan helyzetbe, átláthatatlan a támogatási rendszer
Számos független társulat találgathat, kap-e még idén támogatást, miközben fideszes önkormányzatoktól a Puskás musical kiötlőin át az A38-ig sokan vannak, akiknek nem kell aggódnia.

Ókovács több példával is szemlélteti, milyen hatással van rájuk a kormányzati elvonás – amely nem mellesleg a Kulturális és Innovációs Minisztériumot 27,9 milliárd forint értékben érinti.

Bizonyára sokan azt gondolják: sokmilliárd forintból gazdálkodó Operaházat látszólag nem szabad megviseljen egy milliárd forinttal kisebb büdzsé, valójában ugyanaz a helyzet, mint hogyha százmilliós házban élnénk, de egymilliós büntetést kellene kifizetni valamiért. A vagyonunk, az Opera ingatlan- és ingóértéke hiába nagy, abból a váratlan kiadást fedezni nem lehet, hisz ahhoz szabad készpénz kell, tehát azt csak szükségintézkedésekkel, kiadáscsökkentéssel lehet kigazdálkodni.

Az Operaház költségvetése a forrásszűkítéssel  is 14 milliárd forint.

Mónus Márton / MTI Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszél a színházteremben a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza kulisszajárás keretében tartott bemutatóján 2021. október 6-án.

A főigazgató emellett arról is ír, hogy nyögik a megnövekedett közüzemi díjakat, mert számukra nincsen rezsicsökkentés, és a gyenge forintárfolyamot, hiszen „a kottajogtól jelmezalapanyagig, húrtól-nádtól spicc cipőig sok tételt külföldről szerzünk be”.

De szemléltethetném egy autóbusszal is: hiába a tökéletes járgány, ha nincs az üzemanyag-tartályában a megfelelő mennyiségű gázolaj (amelynek értéke amúgy eltörpül az autóbuszéhoz képest), fél tankkal csak fele akkora utat tud megtenni – és nem lehet és nem is volna célszerű a szélvédő, a motor vagy az ülések eladásával üzemanyagot venni.

A levéllel kapcsoltban megkerestük az Operaházat, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a közüzemi díjaik megtöbbszöröződtek, ez a forint helyzetével együtt 500 millió forint plusz kiadást jelent nekik.

Szemben más intézményekkel, ezen díjemelkedésre az Opera mindeddig sem ígérvényben, sem valóságban bárminemű kompenzációt nem kapott

– utalhatnak itt például az L. Simon László vezette Magyar Nemzeti Múzeumra, amely már kapott kompenzációt az államtól az emelkedő rezsiárak miatt.

A 14 milliárdos kormányzati támogatás a személyi kifizetések és járulékok, valamit a közüzemi díjak és egyéb technikai rezsiköltségek, licenszek, jogok, amortizációk kiegyenlítésére elég, emellett azt remélik, hogy nem lesz újabb járványhullám, és még több turista jön Budapestre, így teljesíteni vagy akár túlteljesíteni is tudják a 3 milliárd forintos bevételi tervet.

De

az immár mintegy másfél milliárdos forráshiány komolyan veszélyezteti az Opera 2022-es költségvetési évének csődmentes lezárását,

– írták válaszukban azzal kiegészítve, hogy a helyzet nagyon hasonló 2023-ra nézve.

Ezért, az ott található műhelyek és próbatermek kivételével, be kell zárniuk a csúszások után végül kevesebb mint egy éve átadott Eiffel Műhelyházat, a 2022/2023-as évadban oda tervezett előadásokat – a gyerekeknek szántakon kívül  – mind lemondják. Összesen 130 előadást és programot érint a döntés.

Illetve az épületbejárások és a befogadott rendezvények maradnak meg ott.

Mónus Márton / MTI Hangversenyterem a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, a kulisszajárás keretében tartott bemutatón 2021. október 6-án.

Hat tervezett premiert elhalasztanak három éven belüli későbbi évadra, egyet, a János vitézt bemutatják az Operaházban előbemutatóként, mindössze két előadásra.

Ókovács a levelében azt is kiemeli, lehetséges, hogy ezek az intézkedések nem lesznek elégségesek, így „ha nem sikerül az Operaházat minden este teljes mértékben értékesíteni, akkor egyéb előadások törlésére is rákényszerülhetünk”.

A változások nemcsak előadásokat, programokat érint, hanem az énekesek kitűzését is, mert azokat, akiknek elmaradnak az előadásaik más előadások szerepeivel próbálják kárpótolni.

Az Operaház lapunkkal közölte azt is, hogy az Eiffel Műhelyházba megváltott jegyeket és a bérleteket le lehet vásárolni vagy visszatérítik azok árát, ezek rendezéséről mindenkit értesítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik