Gazdaság

Ismét emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó két szélét is 100 bázisponttal emelte a testület – írja az MTI. Ez megfelel a várakozásoknak, az elemzők legalább 50 bázispont, vagy annál nagyobb emelésre számítottak.

A döntés nem volt különösebb hatással a forint árfolyamára. A kamatdöntés előtt 401 forint körül ingadozott az euró, 396 forint körül a dollár és 410 forint körül a svájci frank jegyzése. A kamatdöntés után negyed órával 0,5 százaléknyi széles kilengés után mindhárom devizát nagyjából ugyanott jegyezték, mint a bejelentés előtt.

A forint a jegybanki kamatdöntés előtt 0,4 százalékkal állt gyengébben a reggeli kezdéshez képest az euróval és 1,3 százalékkal gyengébben a dollárral és a svájci frankkal szemben. A forint a júliusi kezdéshez képest 1,2 százalékkal áll gyengébben az euróval, 4,7 százalékkal gyengébben a dollárral és 3,7 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Legutóbb a július 12-i, eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett ülésén határozott a testület arról, hogy 200 bázisponttal 9,75 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot, amely ezzel felzárkózott az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatszintjére. Június 28-án tartott kamatmeghatározó ülésén a tanács 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, hogy a következő egyhetes betéti tenderen tervezett 50 bázispont emeléssel a két ráta azonos szintre kerüljön. Az egyhetes betétet azonban július 7-én 200 bázisponttal emelte meg az MNB mert előző nap rekord mélységbe esett a forint árfolyama.

Elemzők a döntés előtt arról beszéltek, hogy csökkent a nyomás a jegybankon, mert a forint árfolyama visszakapaszkodott az euróval szemben 400 forint környékére, és nem vállalnak nagy kockázatot azzal a várakozásukkal, hogy kedden 10 százalék fölé emelkedik az alapkamat. Bár a konszenzus szerint 50 bázispont emelésre számítottak, a várakozások között 125 bázispont is előfordult, arra hivatkozva, hogy az utóbbi két erőteljes lépés után még logikusnak tűnt volna a határozott szigorítás folytatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik