Gazdaság

Kosarat kapott a korrupció ellen küzdő szervezet

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
A Közbeszerzési Hatóság nem működik együtt a Transparency International Magyarországgal. Ezek az okok.

A szakmai együttműködést a korrupció ellen küzdő Transparency International (TI) Magyarországgal a korrupció ellen is küzdő Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke egy levélben utasította el. Kovács László azt írta, nem látja bizonyítottnak, hogy a szervezet független, objektív lenne. Ezt a levelet ismertető Szabad Európának a TI Magyarország jogi igazgatója vállalhatatlanul cikinek nevezte.

Ligeti Miklós (a képen) szerint azóta romolhatott meg kapcsolatuk a Közbeszerzési Hatóság elnökével, mióta nyilvánosság elé tárták a 35 évre szóló autópálya- és hulladékgazdálkodási koncessziót. A jogi igazgató szerint Kovács László levele akkor is vállalhatatlan, ha a végén arról biztosította őket, hogy közbeszerzési ügyekben a jövőben is állnak rendelkezésükre.

A TI Magyarország vezetői hosszas mérlegelés után, azért döntöttek úgy, hogy nyilvánosságra hozzák a levelet, mert abban megdöbbentő állításokat fogalmazott meg velük szemben egy elvileg a kormánytól független állami szerv vezetője.

Ligeti Miklós szerint minél több ügyet tártak fel, annál kevésbé volt együttműködő velük Kovács László, aki másfél éve egy interjúban éppen arról beszélt, milyen fontos szerepe lehet a korrupcióellenes stratégia egyes pontjainak végrehajtásában a Közbeszerzési Hatóságnak.

Frissítés! 

A Közbeszerzései Hatóság (KH) reagált a Szabad Európa cikkére.  Jelezte, autonóm szervezetként joga van eldönteni, kivel, milyen feltételek mellett kíván együttműködni. Mint írták, a KH

működését szigorú törvényi előírások mentén végzi, a közbeszerzési törvény 187. §-a világosan kijelöli a feladat- és hatásköreit. Ebbe a keretrendszerbe nem fér bele egy olyan partner, amely bizonyos ügyekben eljár, bizonyos ügyek esetén pedig mélyen hallgat.

A beérkezett TI-beadványokat minden esetben kivizsgálják. Azokról részletes írásbeli, szakmai tájékoztatást adnak, a vizsgálat eredményeit azonban a szervezet már nem minden esetben osztja meg a szélesebb nyilvánossággal, amit a hatóság aggályosnak tart.

A Közbeszerzési Hatóság nem zárkózik el a Transparency International Magyarországgal az együttműködéstől, de elvárása továbbra is az együttműködő partnerei felé, hogy a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogkérdéseket szakmai alapon, objektíven, függetlenül és befolyásmentesen ítéljék meg. Ebben az esetben a Hatóság bármely szervezettel készséggel együttműködik.

Lapunk információi szerint egyébként a kormány éppen újraéleszti az úgynevezett antikorrupciós munkacsoportot, amely fórumot ad a bejelentkező civil szervezeteknek, hogy javaslatokat tegyenek a kormányzati szereplőknek a hatékonyabb korrupció elleni fellépésre.

Kapcsolódó
Újabb gesztust tesz a kormány Brüsszelnek: felélesztik az antikorrupciós testületet
Az uniós források megszerzése érdekében ismét felállítanak egy nyolc évvel ezelőtt megszüntetett munkacsoportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik