Ezért becsapós a rezsiszámlán jelenleg feltüntetett rezsicsökkentés

Sokan jelezték az elmúlt napokban, hogy a rezsiszámlákon feltüntetett rezsicsökkentés nincs összhangban azzal, amit az energia-veszélyhelyzet bejelentésekor Németh Szilárd mondott a rezsimegtakarításról. Az eltérés ráadásul igen jelentős. Utánajártunk, mi lehet ennek az oka.
Kapcsolódó cikkek

Németh Szilárd rezsibiztos szerdán a kormányinfón drámai számokkal ecsetelte a rezsicsökkentett és a piaci ár közti különbséget. Azt mondta például, hogy jelenleg

Ez alapján az áram piaci ára jelenleg több mint 6,5-szerese a rezsicsökkentett árnak, a gáznál pedig 8,3-szoros a differencia. A rezsibiztos az energiaárak elszabadulásával indokolta, hogy augusztustól miért nem jár minden magánszemély fogyasztónak korlátlanul a rezsicsökkentett ár, és ezért vezetik be, hogy a fent említett átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni.

A számlán egészen más a rezsicsökkentés

A bejelentés óta sokan elővették és tüzetesen áttanulmányozták az elmúlt hónapok áram- és gázszámláit, és főként azt ellenőrizték le, hogy ők vajon beférnek-e az átlag alá, vagy augusztustól többet kell majd fizetniük, és ha igen, vajon milyen mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk. A számlák tanulmányozása során sokaknak feltűnt, hogy az azokon kötelezően feltüntetett rezsimegtakarításról szóló ismertető (a számla első oldalán a narancssárga blokkban) köszönőviszonyban sincs azzal, ami a kormányinfón elhangzott. Az áram- és gázszámlákon ugyanis jóval szerényebb megtakarítás mutatkozik, mint amennyinek a piaci árhoz képest lennie kellene.

Nyilvánvaló, hogy a számlán jelzett különbségek nem hatszorosak vagy nyolcszorosak. A számla tehát egy másfajta rezsicsökkentést mutat, mint amit a rezsibiztos ismertetett. A kormányinfón elhangzottakból kiindulva a számlákon szereplő „rezsicsökkentés nélküli” díj bizonyosan nem egyenlő a piaci árral. Vagy ha igen, akkor nagyon régen frissíthette a szolgáltató.

Mit takarhat a számlákon feltüntetett, rezsicsökkentés nélküli ár?

Ezt kérdeztük meg a szolgáltató MVM-től, a Miniszterelnökségtől, a Technológiai és Ipari Minisztériumtól (TIM) – utóbbihoz tartozik szervezetileg Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos is –, de választ még nem kaptunk. A rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényben azt nem írják, pontosan milyen árat kell figyelembe vennie a szolgáltatónak „rezsicsökkentés nélkül”, csak az szerepel, hogy az egyetemes szolgáltató (ez jelenleg az MVM) a kibocsátott számlán köteles jól láthatóan, színes mezőben kiemelve feltüntetni a rezsicsökkentés eredményeképpen jelentkező megtakarítás összegét az elszámolt időszakra, valamint 2013. január 1-je óta göngyölítve is.

A jogszabály alapján a fogyasztóvédelmi hatóság jogosult vizsgálni a rezsicsökkentés teljesülését, és azt is, hogy a számlákon megfelelő-e a rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztatás – ezért megkerestük a minisztériumon keresztül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot is, ám a TIM sajtóosztálya a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), mint illetékeshez irányított minket, ahonnan az a válaszs érkezett, hogy nem ők az illetékesek, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság. Írtunk hát az Igazságügyi Minisztériumnak is, mert hogy már oda tartoznak. Telefonon is megpróbáltuk elérni Németh Szilárdot – a készüléket a sajtósa vette fel, aki közölte, hogy látták a kérdéseinket, illetve miután mondtuk, hogy szeretnénk beszélni a kormánybiztossal, visszahívást ígért, de cikkünk megjelenéséig ez még nem történt meg, és eddig emailben sem érkezett válasz.

Írtunk még a Budapesti Békéltető Testületnek (BBT) is, panaszkodott-e náluk valaki a rezsiszámlákon található rezsimegtakarítással kapcsolatos tájékoztatásra. Inzelt Éva elnök válasza alapján MVM-számlával kapcsolatos panasz még nem volt a BBT előtt.

Kétféle rezsicsökkentés

Próbáltuk más forrásból is kideríteni, vajon mit is takar a rezsiszámlákon kimutatott megtakarítás. Holoda Attila energetikai szakértőnek, a második Orbán-kormány egykori energiaügyi helyettes államtitkárának az volt a megfejtése, hogy a rezsiszámlákon nem a piaci árhoz viszonyított árat tüntetik fel „rezsicsökkentés nélkül” címszóval, hanem a rezsicsökkentés előtti árhoz viszonyítanak.

Ellenőriztük, és arra jutottunk, hogy ez egy lehetséges megoldás. A rezsicsökkentést 2013 januárjától vezették be, és akkor 10 százalékkal mérsékelték a lakossági fogyasztók számára a gáz és az áram (valamint a távhő díját). Ezt követte egy második rezsicsökkentés, amivel az akkori kormányzati tájékoztatóban írtak alapján 2013 novemberétől már összességében 20 százalékos árcsökkenés valósult meg. A harmadik rezsicsökkentés – amelynek pontos részletei fellelhetők a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló jogszabályban – előírta, hogy a gáznál 2014 áprilisától az ár nem lehet több, mint az előző évi novemberi ár 93,5 százaléka, áramnál pedig az előző évi novemberi ár 94,3 százaléka.

Amennyiben válaszokat kapunk az érintett hivataloktól, frissítjük a cikkünket.

Holoda Attila szerint egyébként a rezsicsökkentésről szóló tájékoztatás azért volt nagy becsapás, mert akadt egy olyan időszak, amikor a piaci ár alacsonyabb volt, mint a rezsicsökkentett, ám ezt jól elfedte akkoriban, hogy a számlákon továbbra is a rezsicsökkentés előtti árhoz képest kellett feltüntetniük a szolgáltatóknak a megtakarítást. Holott egy időszakban éppen nem megtakarítás jelentkezett, hanem többletfizetés a piaci árhoz képest.

Kelemen Zoltán Gergely / MTI – Holoda Attila

Most viszont azt kellett alátámasztania a kormánynak, hogy miért nem kaphatja meg továbbra is mindenki korlátlanul a rezsicsökkentést, miért vezetik be azt, hogy az átlagfogyasztás felett piaci árat kell felszámítania a szolgáltatónak. Ehhez pedig nyilván a piaci árakról kellett információt adni, azt szemlélteni, hogy mennyire elszálltak a rezsicsökkentés meghirdetése óta.

Logikus, hogy a rezsibiztos most ezt a kártyát húzta elő, ehhez mérten ecsetelte a rezsicsökkentés vívmányát, ismertette, hogy a kormány jóvoltából mennyi is a megtakarítás. A számlákról eddig megismert rezsicsökkentéshez képest ezért hatott kijózanítólag az, amit a kormányinfón közöltek – tette hozzá Holoda Attila.

Ezek szerint tehát kétféle rezsicsökkentés van, az egyik, amit eddig a számlákról ismerhettünk, a másik pedig az, amivel szerdán szembesülhettünk – a kormány által ismertetett számok alapján. És ez a kettő valóban köszönőviszonyban sincs egymással.