Belföld

Még a legszegényebbeket is sújthatja a rezsidrágulás egy lakhatási szervezet szerint

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A Habitat for Humanity Magyarország a rezsicsökkentésről hozott döntés felülvizsgálatára szólítja fel a magyar kormányt. A rezsicsökkentés eddigi formáját elkerülhetetlen előbb-utóbb kivezetni, ez a kapkodás azonban sokakat csak még rosszabb helyzetbe hoz – olvasható a lakhatási kérdésekkel foglalkozó szervezet közleményében. A témával reggel mi is foglalkoztunk már:

Kapcsolódó
Példák a valóságból: átlagos energiafogyasztású családok is kieshetnek a rezsivédelemből
A részletszabályok ismerete nélkül, a kormányinfón elmondottakból kiindulva az látszik: elképesztő növekmények is lehetnek a rezsiben. Nagy kincs lesz a tetőre szerelt napelem.

“A rezsicsökkentés átalakítása elkerülhetetlen volt. Azonban ez a mostani intézkedés átgondolatlan és pánikhoz vezethet, valamint továbbra sem a leginkább rászoruló rétegek számára jelent segítséget” – összegezte fenntartásaikat Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai munkatársa.

A következő problémákra hívták fel a figyelmet:

  • Az intézkedés váratlansága a fogyasztók és az energiaszolgáltatók számára is adminisztrációs káoszt fog eredményezni.
  • A jelenleg meghatározott “átlagfogyasztói” státuszból sok alacsony jövedelmű, rászoruló háztartás is ki fog esni, akik a mostani gazdasági helyzetben kétségbeejtő szituációba kerülnek, és nem számíthatnak más támogatásra.
  • Erre példaként hozzák fel azt, hogy egy vidéki családi ház például jóval nagyobb energiaigényű, és gyakran kevésbé energiahatékony, mint egy városi panel- vagy társasház, pláne, ha a benne lakók alacsony jövedelme miatt évtizedek óta nem volt lehetőség felújítani. Így hiába spórolnak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, gyakran a meghatározott érték feletti marad az energiafogyasztásuk.
  • Szintén kimaradhatnak a kedvezményezettek köréből a kétgyerekes családok, az egyedülálló szülők, vagy akár az idősek, különösen, ha fentiek miatt “nem szerencsés” ingatlanban laknak.

Továbbá óriási bajba kerülhetnek azok a – szintén gyakran rászoruló háztartások, – ahol a gázfűtés vagy távhő hiányában villannyal fűtenek. Ez pedig csak néhány példa a sok közül.

A rezsicsökkentés eddigi tapasztalatairól azt írja a szervezet: az inkább ösztönözte, mint visszafogta a lakossági, akár túlzott energiafogyasztást, környezeti szempontból kezdettől fogva, gazdasági szempontból pedig egyre inkább fenntarthatatlanná vált, társadalmi szempontból pedig igazságtalan helyzetet teremtett. Elsősorban a lakosság magasabb jövedelmű rétegeinek kedvezett, miközben a legszegényebb, leginkább rászoruló – gyakran szilárd tüzelőanyagot használó – háztartásokat eddig minimálisan vagy egyáltalán nem segítette.

Szerintük „gondos számításokon alapuló, sávos energiaárak meghatározására lenne szükség, amelyek szociálisan célzott lakhatási és energiahatékonysági felújítási támogatások bevezetésével egészülnek ki. Erre lennének akár uniós források is, ha a kormány igénybe venné őket.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik