Gazdaság

Zsiday Viktor szerint ha nem stabilizáljuk a gazdaságot, könnyen az összeomló latin-amerikai országok sorsára juthatunk

A HVG legfrissebb számában gazdasági szakértők fejtették ki a véleményüket az egyre ijesztőbb mértékben gyengülő forint árfolyamról és az inflációról. Közülük Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alap kezelője ütött meg különösen pesszimista hangnemet, amikor a helyzet jelenlegi állását elemezte. Nincsenek illúziói azzal kapcsolatban sem, mi fog történni akkor, ha a kormány továbbra is mindenáron a növekedést hajszolja.

Zsiday szerint ha a kormány nem kezd el minél hamarabb arra koncentrálni, hogy stabilizálja a gazdaságot, könnyen olyan állapotok állhatnak be, amilyenek általában latin-amerikai országokban szoktak kialakulni közvetlenül az összeomlás előtt. Zsiday Rüdiger Dornbusch közgazdász elméletét hozta magyarázatul, ami szerint a latin-amerikai gazdasági populizmusnak három fázisa van. Ezek közül a harmadik fázis azzal szokott kezdődni, hogy az infláció tartósan két számjegyű és ezzel egy időben a deviza erőteljesen leértékelődik.

Itt emlékeztet a szakember, hogy nálunk a leértékelődés már folyamatban van, az infláció pedig már két egymást követő hónapban van 10 százalék fölött.

Zsiday szerint az említett fázis vége rendszerint az szokott lenni, hogy a deviza összeomlik, korlátozni kell a pénzváltást, nem lehet hitelt felvenni és bankválság alakul ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik