Belföld

Nagy Márton: Az árstop nem jó dolog

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Előadást tartott a kormány gazdaság-, illetve inflációkezelő politikájáról Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter az MCC Tas vezér utcai központjában. Az előadásról a Portfolió tudósított, ebből idéznénk a legérdekesebb részeket.

Nagy Márton részletesen beszélt arról, hogy a különböző európai kormányok hogyan veszik fel a harcot az elszálló inflációval szemben. Szerinte a magyar kormány az inflációt fékezi, míg más országok az infláció hatását kezelik, nem az inflációt közvetlenül. Például transzfert adnak a lakosságnak, ezáltal a kereslet nő, és ez növeli az inflációt – magyarázta a miniszter, ezzel igyekezett megkülönböztetni a magyar kormány válságkezelését a többi kormány gyakorlatától.

Biztos vagyok benne, hogy 2023-ban recesszió lesz és ez eltarthat 2024 első félévéig akár

– jelentette ki a miniszter.

Az euróbevezetéssel kapcsolatban felidézte, hogy nemrégiben volt egy felmérés, hogy a magyarok mennyire támogatják a közös fizetőeszközt. Itt felhívta a figyelmet, hogy nem közgazdászok válaszolnak, így nincsenek azzal teljesen tisztában, hogy az euró bevezetése mivel járna, főleg egy ilyen fejlettségi fokon.

Ilyen fejlettségi fokon nem lehet bevezetni az eurót

– érvelt Nagy Márton.

Aztán arról beszélt, hogy

Az árstop nem jó dolog. Ezekből ki kell jönni. Ezzel szemben a rezsicsökkentést tartósan meg kell védeni

Nagy Márton úgy folytatta ezt a gondolatmenetet, hogy most „október 1-ig tartanak az árstopok, remélhetőleg addigra enyhülni fog az infláció. Az árstopokból ki is lehet jönni, ez egyszerű, a rezsicsökkentésből viszont nem akar kijönni a kormány”.

Arról is beszélt Nagy, hogy a „beruházások elhalasztásának lesz hatása a magyar gazdaságra. Butaság lenne azt mondani, hogy nem lesz hatása.”

Kapcsolódó
Már 20 százalékos az élelmiszerek inflációja, de az MNB további emelkedésre számít
A feldolgozott termékek ára gyorsabban emelkedik itthon, mint külföldön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik