Gazdaság

A vasárnapi nyitvatartás kurtítását javasolja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ahogy nagyon sok hazai ágazatban, úgy a kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható. Ez a kedvezőtlen tendencia annak ellenére is hosszú ideje sújtja az ágazatot, hogy a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. Mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) álláspontja szerint szükség van rá, hogy a helyzetet más módon is kezeljék.

A KASZ úgy véli, a nyitvatartási óraszámok csökkentésével a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba. Ezzel szerintük egyszerre javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is.

Fentiekre tekintettel a szakszervezet lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a heti 7 napos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az  üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. Az így nyert óraszámmal a szakszervezet szerint részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés.

Az a véleményük, hogy egy ilyen szabályozás bevezetése nemcsak a kereskedelemben dolgozók munka/magánélet egyensúlyára lenne kedvező hatással, hanem valamennyi  munkavállalóéra.

Első lépésként a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel szeretnénk egyeztetni ebben a témában, de végső célként mindenképp egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tartanánk célravezetőnek.

A KASZ már 2019-ben is szerette volna, ha vasárnap rövidül a nyitvatartás, egységesen maximum kettőig.

Kapcsolódó
Vasárnap 2-ig engedélyeznék a nyitvatartást a kereskedelmi szakszervezetek
Szerintük a munkaadók sem feltétlenül szeretnének hosszabban kinyitni vasárnap.

Korábban volt vasárnapi nyitvatartási tilalom is. A KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása megtiltotta a bevásárlóközpontoknak, és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik