Gazdaság

Ryanair-sztrájk tehet rá egy lapáttal az európai légiközlekedési káoszra

Manuel Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Manuel Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Ryanair spanyolországi bázisú személyzete jobb munkakörülményeket követelve 12 napos sztrájkot helyezett kilátásba, írja a Guardian.

A helyi szakszervezet szerint az általuk szabott feltételek teljesítésének hiányában a munkabeszüntetés még júliusban esedékes lesz, és mind a 10 spanyol repülőteret érinti majd, amit a fapados légitársaság használ.

Az Easyjet spanyol személyzete szintén kilenc napon át sztrájkol majd a hónapban.

Mindeközben a skandináv SAS légitársaság és pilótái megegyeztek, hogy hétfőig meghosszabbítják a tárgyalásokat. Ha nem jutnak egyezségre, akár ezer pilóta dőlhet ki a munkából hetekre Dániában, Svédországban és Norvégiában. Az emiatt bekövetkező esetleges járattörlések akár napi 30 ezer utast is érinthetnek.

A Budapest Airport csütörtöki közleményében számolt be arról, hogy a nyári időszak berobbanása, a Covid utáni légiforgalom dinamikus növekedése és ezzel együtt a korábban sosem tapasztalt, Európa szerte megjelenő munkaerőhiány hatalmas kihívások elé állítja a repülőtereket az egész kontinensen, de a ferihegyi reptér egyelőre állja a sarat.

Nem úgy, mint a londoni Heathrow, amely a napokban felülvizsgálja teljes nyári menetrendjét, ami miatt rengeteg járatot törölhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik