Gazdaság

Drágulnak a már befizetett nyaralások is

Getty Images
Getty Images

Súlyos tízezrekkel fizethetnek többet a tervezettnél azok, akik utazási irodák segítségével nyaralnak idén, számolt be róla az RTL Klub Híradója.

A csatorna megkeresésére az IBUSZ közölte, hogy a kerozin világpiaci árának emelkedése miatt kénytelenek voltak árat emelni, a gyerekek esetében is. A társaság képviselője megjegyezte, hogy ez vonatkozik a repülővel utazókra, az 50 százalék kedvezmény a gyerekek esetében néhány szálláshelyen érvényes.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a plusz költségek ellenére sem mondanak le az emberek a nyaralásról.

A Kartago Tours szintén nyolc százalékot emelt az utazások árain, de tömeges lemondásokat itt sem tapasztalnak. A cégvezető elmondta, most jutottak el arra szintre, amikor arról kell dönteniük, hogy ha nem tudnak megegyezni az ügyfelekkel, akkor törölniük kell járatokat. Júniusban a járatok még működtek veszteséggel, azonban azt, hogy hosszú távon veszteséggel üzemeljen egy teli járat, egyetlen utazási iroda sem teheti meg, tette hozzá.

Ez Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke a riportban elmondta, hogy a tavalyi tervezési időszakban az utazási irodák nem számítottak arra, hogy a forint árfolyam így fog változni, továbbá arra sem, hogy az üzemanyag ára a duplájára emelkedik és nem kalkuláltak az orosz-ukrán háborúval sem. Az elnök arra számít, hogy az őszi utószezonban nem terhelik majd plusz költségek az utazókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik