Belföld

Félmillióba kerül egy hét balatoni nyaralás a DK szerint

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A DK kiszámolta, hogy mennyibe kerül egy négytagú családnak (két felnőtt és két gyerek) egy hét balatoni nyaralás és megdöbbentő összeg jött ki nekik. Egy egyszerűbb, szerénynek nevezhető vakációnál is meghaladja a félmillió forintot a kiadások, vagyis két felnőtt nettó átlagkeresete rámehet majdnem a nyaralásra a megállapításaik szerint.

  • Egy háromcsillagos panzióban, csak reggelivel, a Balatontól sétatávolságban található lokációval egy négytagú családnak átlagban 300 és 350 ezer forint közötti összeget kell fizetnie, a panziók ára ugyanis 20-30 százalékkal drágult a tavalyihoz képest.
  • Az étkezés ára is brutálisan nőtt: egy menüt 1700 forintnál olcsóbban nem lehet találni, egy éttermi vacsora egy négyfős családnak akár 20-25 ezer forintjába is kerülhet.
  • A klasszikus strandételek árai is óriási tempóban emelkedtek: egy sajtos-tejfölös lángosért 1000 forintot, egy gombóc fagyiért 400 forintot, egy korsó sörért pedig akár 700 forintot is elkérhetnek. A napi étkezés csak a klasszikus strandételekkel fejenként 4-5 ezer forintra jön ki, és ha ezt hozzáadjuk a szállás költségéhez, akkor egy négytagú család alapköltségei már félmillió forint felett járnak.

Ide vezetett a brutális infláció és az orbáni megszorítások sorozata, hogy egy hét a Balatonon annyiba kerül, mint a görög vagy a horvát tengerparton. Orbánék ellopták a Balatont, a saját oligarcháik játszóterévé tették, miközben rekordmértékű inflációt és soha nem látott, brutális megszorításokat szabadítottak a magyar családok nyakába, akik így szépen lassan kiszorulnak a magyar tenger partjáról is

– mondta Kálmán Olga, a DK szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik