Gazdaság

Népszava: 5,3 milliárd forintba kerül egy felcsúti gól a válogatottban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A magyar labdarúgó-válogatott idei sikeres szereplésével összefüggésben Orbán Viktor azt nyilatkozta – még az angolok elleni budapesti győzelem után –, hogy 5–6 akadémista játszott a válogatottban, és a felcsúti akadémia is tudott adni két kezdőjátékost meg egy cserejátékost. A három korábbi felcsúti játékos ott volt a keretben akkor is, amikor Wolverhamptonban aratott történelmi diadalt a Rossi-csapat (0-4). A Népszava kíváncsi volt rá, mennyibe került az adófizetőknek, hogy Felcsút játékosokat, gólokat adott a válogatottnak.

A lap a cikkében azt írja, a nemzetközi szabályok értelmében az a futballista tekinthető egy adott klub saját nevelésű játékosának, aki 15 és 21 éves kora között összesen 3 évet töltött az akadémiáján. Az Orbán Viktor által 2007-ben alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia eddig összesen négy válogatottat ünnepelhetett: Kleinheiser László, Sallai Roland, Nagy Zsolt és Szolnoki Roland léphetett pályára címeres mezben. A mostani keretnek tagja még Spandler Csaba is, ő azonban eddig nem lépett pályára.

A magyar válogatottban eddig összesen 13 olyan gól született, amelyet Puskás Akadémia-nevelés szerzett. Az utánpótlás-nevelésre szakosodott intézmény 2010 óta több mint 70 milliárd forintot kapott különféle forrásokból, ennek nagyja tao-támogatás, azaz közpénz. Ebben benne van a 2014-ben átadott, 3,8 milliárd forintból felhúzott Pancho Arénától kezdve az akadémia tisztaságáért felelős, szintén tao-ból vett önjáró padlósúroló, seprőgép, ipari mosó- és szárítógép, minden – írja a lap.

A Népszava számításai szerint tehát a 70 milliárdos össztámogatás alapján a 13 válogatottban szerzett felcsúti gól egyenként 5,38 milliárd forintunkba került. „Ha viszont csupán azt nézzük, hogy a 70 milliárdból 4, azaz négy labdarúgót sikerült adni Felcsútnak a válogatott számára, akkor az azt jelenti, a magyar adófizetők minden 17,5 milliárdja után kapnak egy játékost a nemzeti csapatba” – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik