Gazdaság

Az infláció legjobb ellenszere a magas hozamú megtakarítás (x)

Sajnos az idei év egyik slágertémáját a rettegett infláció jelenti, amelyet mindannyian naponta érzünk a bőrünkön, hiszen kevés olyan termék vagy szolgáltatás van jelenleg, amelynek ne emelkedett volna drasztikusan az ára az elmúlt időszakban. Hogyan reagáljunk okosan a helyzetre?

Ha meglévő életszínvonalunkat, sőt eddigi megtakarítási képességünket is szeretnénk megőrizni, akkor a napi megélhetés költségeinek biztosítása mellett nincs egyszerű dolgunk. A helyzetet saját lehetőségeink figyelembevétele mellett egyből két oldalról érdemes kezelnünk: ha lehetőségünk van rá, érdekérvényesítő képességünknek megfelelően próbáljuk meg növelni a bevételi oldalt. Ez alkalmazottként bértárgyalások keretében, vállalkozóként ártárgyalás, majd áremelés keretében történhet.

A második (és talán könnyebb) utat a kiadási oldal visszafogása jelenti. Különböző életvitel esetén költségeinket is különböző szinten tudjuk optimalizálni, de valamilyen mértékű kiadáscsökkentés a legtöbb esetben elérhető a vásárolt termékek és szolgáltatások körültekintőbb kiválasztása, olcsóbb alternatívákkal való helyettesítése nyomán.

Hogyan (ne) takarítsunk meg inflációs időszakban?

Készpénzben, vagy bankszámlán megtakarítani egy pénzügyileg kevésbé viharos időszakban sem túl okos ötlet, manapság pedig szinte egyenértékű pénzünk elégetésével…

Érdemes financiális műveltségünket legalább addig a szintig fejleszteni, hogy legyen valamilyen alapvető tudásunk ezen az alapszinten túlmutató megtakarítási lehetőségekről is! Arról, hogy mi fán terem a megtakarítási számla, a bankbetét, a TBSZ, az állampapírok, a részvények és a befektetési alapok. A felsorolt befektetési lehetőségek jobb eszköztárat adnak kezünkbe az infláció elleni küzdelemben, hiszen akadnak közöttük igazán magas hozamú megtakarítások is.

A felsorolt pénzügyi termékek csak elsőre tűnnek bonyolultnak, ha megvizsgáljuk a megtakarítási lehetőségek teljes elérhető palettáját egy pénzügyi összehasonlító szolgáltatás segítségével, máris jóval tisztább képünk lesz a területről.

Többek között arra is választ kaphatunk, hogy milyen államilag támogatott öngondoskodási formák érhetőek el az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak képében. Sokszor ezek biztosítják az elérhető legmagasabb hozamot a kiegészítő támogatásnak köszönhetően.

Pexels

Hitelfelvétel infláció idején

Pénzre olyan viharos időkben is szükségünk lehet, mint napjaink áremelkedésekkel tarkított időszaka. Az ilyenkor jellemző magas jegybanki alapkamat mellett azonban még inkább érdemes megnéznünk, hogy a lehető legjobb hitellehetőséget tudjuk kiválasztani.

Egy jó pénzügyi összehasonlító oldal az elérhető hitelek áttekintésében is segítségünkre lesz, hiszen a magas hozamú megtakarítások mellett így a legkedvezőbb hitellehetőségeknek is könnyedén utána tudsz nézni.

Fontos, hogy csakis megbízható és független forrásból tájékozódj a szabad felhasználású hitelek, a folyószámlahitelek, az autóhitelek vagy lakáskölcsönök világában, hiszen minél többet takarítasz meg az így felvett hitelösszegen, annál több pénzed marad arra, hogy átforgasd azt egy magas hozamú megtakarításba!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik