Gazdaság

Az MNB jelentése alapján három önkéntes nyugdíjpénztár is bajba kerülhet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül három nem felel meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kialakított mérőszámnak – derítette ki az Azénpénzem.hu a jegybank kockázati jelentéséből. Az MNB friss Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésének ismertetésekor azt emelte ki, hogy a viharos időkben is megőrizték stabilitásukat az intézményi befektetők. A jelentést átbogarászva azonban a kép közel sem minden téren ennyire derűs. Határozottan lát ugyanis problémát a felügyeleti hatóság az önkéntes nyugdíjpénztáraknál.

A felügyeleti hatóság egy saját maga által kialakított mérőszám alapján vizsgálja kockázati szempontból a kasszákat. Meglehetősen óvatosan és jókora rátartással járnak el, hiszen a bevételek nullára csökkenése és az elemzést megelőző 3 negyedév átlagos kiadásai alapján ítélik meg, hogy a működésre felhasználható tartalékok kitartanak-e 6 hónapig. A szektorban a jelentés szerint 2021 végén 3 intézmény nem teljesítette az elvárt két negyedéves működési fedezettségi szintet.

Bármilyen magasra is teszik a lécet, az nem jó hír, hogy az idős korra gyűjtögetett megtakarításokat kezelő szervezetek közül több is leveri. Főként úgy, hogy az MNB még más problémákat is lát a szektorban. Tavaly a piaci szereplők mintegy 60 százalékának (33 intézményből 19) lett negatív a működési eredménye. A teljes egyenleget csak a nem fizető tagok hozamából levont összegek billentették pozitív irányba.

A tagdíj-nemfizetés aránya az elmúlt 8 évben 50 százalék körül mozgott (tavaly ez 51,5 százalékra rúgott), ami magasnak tekinthető, és kockázatot jelent a pénztárak hosszú távú működésére.

Tavaly a korábbi éveket is meghaladó számú, 40,6 ezer új tag lépett be az önkéntes nyugdíjpénztári rendszerbe. Ez a taglétszám szinten tartásához elegendő volt, annak növekedéséhez azonban – hangsúlyozta az MNB – több új belépőre lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik