Gazdaság

Szerbia felé kanyarítana egy Barátság-ágat a szerb elnök

Komka Péter / MTI Fotó
Komka Péter / MTI Fotó
Hogy ne függjenek a Horvátországon keresztüli tengeri-vezetékes kőolajszállítástól, Magyarország felől is hoznának olajat a szerbek. De ehhez előbb vezetékkel kell összekötni a két államot.

Aleksandar Vucic szerb elnök kifejezte óhaját, hogy rákössenek egy vezetéket a szerbek a Barátság-olajvezetékre – írja az Euractiv. Szerbia Horvátország és Románia felé is építget vezetékeket, Magyarország és a Barátság felé azért lenne jó nekik még egy, mert a Barátságon csörgedező orosz olaj jelenleg nem esik uniós szankciók alá. A Jurarnji List horvát lapnak így nyilatkozott az államfő:

Ha építettünk volna egy vezetéket Magyarország felé, már képesek lennénk orosz nyersolajat behozni a Druzsba [a Barátság oroszul – a szerk.] vezetéken keresztül, mert a szankciók nem vonatkoznak a vezetékekre, csak a tankerekre.

Szerbia olajának zöme jelenleg Horvátországból érkezik a jugoszláv időkben épült Janaf-vezetéken. Ez Omisalj horvátországi kikötőből hozza az olajat. Omisaljba tankerek hozzák az olajat, de a tankeres szállítás most már uniós szankciók hatálya alá esik.

Az Euractiv megemlíti, nem ez lenne az első alkalom, hogy Magyarország segítene Szerbiának energiaügyekben. Múlt hónapban a felek megegyeztek abban, hogy Szerbia 500 millió köbméter gázt tározhat el magyar tárolókban, hogy felkészüljön a téli időszakra. Emellett a két ország villamosenergia-hálózatának összekapcsolását is fokozzák.

Kapcsolódó
Energiahelyzet: Magyarország és Szerbia szorosabbra fűzi a kapcsolatait
Szerbia lehetőséget kap a magyar földgáztárolók használatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik