Gazdaság

Meghosszabbította a kormány az árstopokat és a kamatstopot

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook

2022. október 1-jéig meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot, a benzinárstop határidejét szintén október 1-jéig tolták ki, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig az év végéig hosszabbították meg a csütörtöki kormányülésen – derül ki Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.

Legutóbb a kormány július 1-jéig hosszabbította meg az árstopokat, vagyis azok két hét múlva véget értek volna.

Tavaly november óta legfeljebb 480 forint lehet egy liter benzin, illetve dízel üzemanyag. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy fokozatosan ki kellene vezetni a benzinár-korlátozást.

Kapcsolódó
Hernádi Zsolt: Fokozatosan ki kellene vezetni a benzinár-korlátozást
Ellátásbiztonsági szempontból szerinte ez lenne a célszerű.

Gulyás Gergely miniszter május 26-án jelentette be, hogy a következő naptól csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókba vásárolhatnak rögzített áron üzemanyagot, a külföldön forgalomba helyezett autók piaci áron juthatnak hozzá. Az Európai Bizottság levélben szólította fel Magyarországot a szabályozás felfüggesztésére, de a kormány döntésének következménye az is, hogy visszaélésekre csábít a piaci és a hatósági ár közötti 330 forintos különbözet.

Február óta hét alapvető élelmiszer árát is maximálták a tavaly októberi szinten. Az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor,
  • búzafinomliszt (BL 55),
  • finomított napraforgó-étolaj,
  • házi sertéscomb,
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
  • 2,8% zsírtartalmú UHT tehéntej.

A kormány szerint az árstopok nélkül jóval magasabb lenne az így is évtizedes rekordokat döntögető, 10 százalék feletti infláció.

A kamatok jelentős emelkedése miatt a kormány január 1-jétől kamatstopot rendelt el azokra a lakáshitelekre, amelyeknek kamata a referencia-kamatlábhoz (BUBOR – egy évnél rövidebb bankközi kamatláb) kötött. Előírták, hogy a BUBOR nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 27-én volt. A kamatstopot az október 27-e utáni kamatfordulóknál kell érvényesíteni június 30-ig. Ezt a határidőt hosszabbították most meg az év végéig.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke nemrég úgy fogalmazott, hogy a meghosszabbítás éves szinten további 100 milliárd forintjába kerül a bankszektornak.

Senkinek nem jó, ha a piaci működésébe, a magánjogi szerződésekbe az állam különleges intézkedéssel beavatkozik. A kamatstop változtatás nélküli folytatásával szemben ezért a Magyar Bankszövetségnek a közelmúltban volt két konstruktív javaslata. A kamatstoppal érintett ügyfelek többsége egykori devizahiteles, akiket az állam több alkalommal már megsegített, a hitelüket szűkített kamatfelár mellett forintosították, a csökkenő kamatkörnyezetben pedig egyre alacsonyabb törlesztőrészletet fizettek

– mondta a Bankszövetség vezetője.

A kamatstop kivezetésével a Portfolio szerint átlagosan az ötödével ugrana meg a törlesztőrészlete annak a 330 ezer jelzáloghitelesnek, aki igénybe vette.

Kapcsolódó
Rendkívül frusztráltak a bankvezetők az „extraprofitadó” miatt
Éppen akkor érkezett az új adóteher, amikor inkább elismerést vártak a bankok Európa leghosszabb fizetési moratóriuma miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik