Gazdaság

Nagy Márton elmagyarázta, miért kerül 400 forintba egy euró

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az elmúlt napok forintgyengülése, és így a 400 forintos euróárfolyam a globális folyamatok eredménye – írta a Portfolio.hu. Megemlítette többek között a várakozáson felüli inflációt, hogy az elemzők egyre nagyobb eséllyel árazzák a recessziót, ami kedvezőtlen kombináció lehet a gazdaságpolitika irányítóinak. Ezeket a folyamatokat felgyorsította szerinte a vártnál magasabb amerikai inflációs adat, aminek nyomán a piac a vártnál magasabb kamatemelést remél a FED-től, hétfőn pedig megjelent egy elemzői felmérés a Financial Times-ban, amely szinte biztosra veszi az amerikai recessziót. Mindez okozza, hogy az EUR/USD árfolyama ismét gyorsulva tart a paritáshoz.

Hozzátette, a globális folyamatok hatása alól Magyarország sem tudja kivonni magát. Szerinte ennek köszönhető, hogy június 10. óta együtt gyengülnek a régiós devizák. Vagyis a 400 forintos euró-forint árfolyamszint elérése globális okokkal magyarázható szerinte. Nagy Márton arról is beszélt, hogy az infláció Magyarországon 80 százalékban importált eredetű, az energia- és gabonaárak emelkedése áll a háttérben.

A háború vége a legnagyobb forinterősítő hatású lenne. A háború vége egy iszonyú erőt adna a forintnak – jelentette ki.

A miniszter arról is beszélt, hogy házifeladatát megcsinálta a kormány. Kész a költségvetési kiigazítás,

nyárra meglesz a kohéziós alapról a megállapodás,

őszre pedig a kormány megállapodhat az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapok forrásairól. A magyar kormány 100 százalékban törekszik a megállapodásra az Európai Bizottsággal – jelezte a portál kérdésére Nagy Márton.

Úgy véli, a 2023-as év nehezebb év lesz, mint a 2022-es, és minden azon múlik, hogy mikor ér véget a háború.

Nem most kezdett romlani a forint

A szakportál emlékeztetett, a forint gyengélkedése nem tegnap kezdődött, és az év eleje, és a háború kezdete óta is egyértelműen alulteljesít a régiós devizák között, és így beleilleszkedik egy immár közel másfél évtizedes permanens romló trendbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik