Gazdaság

Világgazdaság: a babák körülbelül ötöde kap tápszert Magyarországon, itthon nem várható készlethiány

Samuel Corum / AFP
Samuel Corum / AFP

Az elmúlt három évben Magyarországon évente 1,4-1,8 millió doboz receptre kiváltható csecsemőtápszer fogyott. A 2019-2021-es időszakban a legtöbb tápszert tavaly vásárolták a patikákban – közölte a Világgazdasággal a Hiflylabs Zrt. 2021-ben 1,8 millió doboz tápszert váltottak ki a szülők, összesen 4,7 milliárd forint értékben.

A tavalyi év rekordnak számít az elmúlt három év távlatában, hiszen 2019-hez képest több mint 909 millió forinttal magasabb költés valósult meg a tápszerpiacon

– mondta a VG-nek Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője. Az idei év első négy hónapjában már 1,7 milliárd forintért váltottak ki támogatott csecsemőtápszert a gyógyszertárakban. A csecsemőtápszereket finanszírozott formában a babák egyéves koráig támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A Világgazdaság számításai szerint az édesanyák többsége az anyatejes táplálás részesíti előnyben és a babák 20-22 százaléka kap tápszert részben vagy teljesen.

Az Amerikai Egyesült Államokban az utóbbi néhány hónapban családok milliói küzdenek gyermekeik táplálásáért az országos tápszerhiány miatt. A Datasembly kereskedelmi kutatócég szerint május első hetében a tápszerek 43 százaléka nem volt elérhető országszerte. A Világgazdaság cikke szerint Magyarországon nem várható hiány.

Kapcsolódó
Egyetlen gyár bezárása miatt összeomlott az USA bébitápszerpiaca
Az Egyesült Államokban hónapok óta tápszerhiány van, mivel a kevés piaci szereplő közül az egyiknek le kellett húznia a rolót a legnagyobb gyárában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik