Gazdaság

OTP-felmérés: egyre óvatosabbak a magyarok

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A 25-54 évesek csaknem fele tervez 500 ezer forintnál nagyobb kiadást a következő fél évben.

A magyarok egyre megfontoltabban döntenek arról, miből fedezik kiadásait – írja az OTP Bank friss felmérése alapján a napi.hu. A kutatás szerint a 25-54 évesek csaknem fele tervez 500 ezer forintot meghaladó kiadással a következő fél évben. 57 százalékuk nyitott arra, hogy – szükség esetén – személyi kölcsönt vegyen fel.

A legtöbben (41%) autóra költenének, de sokan vennének háztartási gépet, nagyobb értékű bútort, fizetnének olyan családi eseményt, mint például az esküvő.

A 25-54 évesek 80 százaléka alaposan átgondolja nagyobb kiadásait, pénzügyileg óvatosnak bizonyulnak. A következő fél évben nagyobb kiadást tervezők csaknem fele már vett fel (legalább egyszer) személyi kölcsönt. Ők inkább tartják elképzelhetőnek egy újabb kölcsön felvételét, azok, akik még nem éltek a lehetőséggel, kevésbé nyitottak erre.  A hiteltapasztalattal rendelkezőknél 78 százalékos azok aránya, akik újra vennének fel kölcsönt.

Az óvatosság azokra is jellemző, akik nyitottak a személyi kölcsön felvételére. Ez az intuitív (sugallatszerű, hirtelen) vásárlásokra felvett hiteleknék a legszembetűnőbb. Csak a megkérdezettek 9 százaléka venne fel hitelt azért, mert megtetszett valami, a váratlan kiadásokat is csak 15 százalék fizetné kölcsöncsől, leginkább az előre tervezett, mindenképpen szükséges kiadásokat fizetnék ilyen módon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik