Gazdaság

A nyugdíjprémium miatt ugrott meg a forgalomban lévő készpénz mennyisége

Magyarországon évek óta nő a készpénzállomány, de mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves jelentéséből kiderül, 2021-ben már határozottan mérséklődött volna a növekedés. Azonban közbeszólt a novemberi nyugdíjprémium. Ezt a hónapot kiugró mértékű bankjegykereslet jellemezte – írta meg az Azénpénzem.hu.

A forgalomban lévő készpénz értéke 2021. december 31-én 7675,2 milliárd forint volt az MNB jelentése alapján. Az összesített adatok 7,1 százalékos, 510,9 milliárd forint összegű bővülést jeleztek az előző év végihez képest. Csakhogy a tavalyi év jelentős részében, de különösen a második és harmadik negyedévben szignifikánsan elmaradt készpénzmennyiség növekedése a korábbi évek azonos időszakában tapasztaltaktól. A forgalomban lévő állomány havi alapon mért éves növekedési üteme így októberre 6,6 százalékra mérséklődött, ami 2017 óta a legalacsonyabb érték.

Úgy tűnik azonban, a kedvező folyamatokat keresztbe vágta a nyugdíjprémium. Mint a jegybanki jelentésben leírták: a tavaly novembert kiugró mértékű bankjegykereslet jellemezte, aminek hátterében elsősorban a nyugdíjprémiumok egyszeri kifizetése állt. Megállapították még, hogy a koronavírus-járvány újabb hullámai már nem fejtettek ki érzékelhető hatást sem a bankjegyek, sem pedig az érmék keresletére. (Azóta a háború, de a választás előtti osztogatás is változtatott a helyzeten.)

Nem véletlenül tért ki az MNB a járvány készpénzre gyakorolt hatására, hiszen a 2008-as pénzügyi világválság idején sem vettek ki annyi pénzt a magyarok a bankokból, mint amennyit két éve a járvány miatti pánik idején. Sokan a járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetését követően egyéb megtakarításaikat is készpénzbe menekítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik