Gazdaság

Csökken az olajár a hírre, hogy Szaúd-Arábia kész növelni kitermelését

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Csökkent a kőolaj ára a világpicon csütörtök reggel a Financial Times (FT) című lapnak arra az értesülésére, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a kitermelést abban az esetben, ha a szankciók miatt jelentősen visszaesne az orosz olajtermelés.

Szaúd-Arábia tisztában van a kockázatokkal, és nem érdeke elveszíteni az olajárak feletti ellenőrzést

– mondta egy forrás az FT-nek. Percekkel reggel 8 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 1,49 dollár (1,32 százalék) csökkenéssel, 114,80 dolláron állt.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+  szakértői szerdai ülésükön napi 1,4 millió hordóra csökkentették a 2022-ben várható olajtöbblettel kapcsolatos várakozásukat az egy hónappal korábban prognosztizált napi 1,9 millió hordóról. Csütörtökön először az OPEC+ miniszteri monitoring bizottságának ülésére, majd egy teljes körű miniszteri ülésre kerül sor.

Az FT egyik forrása szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vizsgálják annak lehetőségét, hogy már csütörtökön ismertessék termelésnövelési szándékukat, de a kérdésben még nem született végleges döntés. Az orosz statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy az áprilisi orosz kőolaj és gázkondenzátum-termelés 41,1 millió tonna volt, ami 11,5 százalékkal kevesebb a márciusinál, és 4,1 százalékkal elmarad a tavaly áprilisi szinttől. (MTI/Reuters/TASZSZ)

Kiemelt kép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik