Gazdaság

Szijjártó Péter rendelete nélkül nincs olcsóbb tankolás a külföldieknek

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Hivatalosan még nem lehet szerb autóba sem kedvezményes áron tankolni Magyarországon.

Péntektől külföldi autósnak már csak piaci áron lehet adni az üzemanyagot Magyarországon. A szerb és szlovén kocsikba elvileg lehetne hatósági árasat is tankolni, de ehhez hiányzik Szijjártó Péter külügyminiszteri rendelete – írja a Szabad Magyar Szó.

A portál felidézi, a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben az áll, hogy

hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.

Szerbiában is hatósági áras a 95-ös oktánszámú benzin és az euródízel, de ez nem elég, mert Szijjártó Péter külügyminiszter  rendelete nélkül egyelőre a magyar töltőállomások nem adhatják a szerb rendszámtáblás autók vezetőinek sem kedvezményesen az üzemanyagot.

A portál több magyarországi nagyvállalatot is megkeresett, csak az OMV reagált. Ők azt írták, mivel tudomásuk szerint

ilyen rendelet nem került kihirdetésre, ezért egyelőre nincs olyan külföldi rendszámú gépjármű, amely számára a hatósági áron történő tankolás lehetőségét biztosítani tudnánk.

Szerbiában 1,53 euróba kerül a 95-ös benzin, az eurodízel kiskereskedelmi ára pedig 1,71 euró. A magyarországi 480 forintos hatósági ár 1,22 eurónak felel meg.

Kapcsolódó
Kettős árazás a benzinkutakon: durván sértegetik a pénztárosokat, beindult a mutyizás is
Lejárt a türelmi idő, akinek nem sikerült átállnia, az nem tudott kinyitni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik