Gazdaság

Napi átlag 1,3 milliárd forintot nyertünk el tavaly a Szerencsejáték Zrt.-től

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Szerencsejáték Zrt. 2021-ben 701,4 milliárd forint árbevételt ért el, ez az előző évihez képest 21,9 százalékos növekedést jelent – közölte a vállalat az MTI-vel kedden. Az árbevétel mellett a nyereményekkel csökkentett tiszta játékbevétel, az adózott eredmény, valamint a közösségi kiadásokhoz való hozzájárulás egyaránt javult 2020-hoz képest.

Az árbevételből mintegy 490 milliárd forintot juttatott vissza a játékosoknak a nemzeti lottótársaság, ami naponta átlagosan 1,3 milliárd forint nyeremény kifizetését jelentette. Ez az összeg a tárgyévi árbevétel közel 70 százaléka.

A cég kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredménye (EBITDA) 36,4 milliárd forintra nőtt 2021-ben. A lottótársaság adózott eredménye meghaladta a 28 milliárd forintot.

Egy évvel korábban, 2020-ban a Szerencsejáték Zrt. árbevétele 6 százalékos növekedéssel 575,4 milliárd forintot ért el, adózott eredménye több mint 23,9 milliárd forintot tett ki, EBITDA mutatója pedig 31,5 milliárd forintra nőtt. A közlemény szerint a társaság tavaly rekordot jelentő 131 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában, ami a tervezettet 12 százalékkal meghaladta.

A játékkategóriákon belül a sorsjegyek 27,2 százalékos, a fogadások pedig 35,6 százalékos bővülést értek el, amely azt is mutatja, hogy a termékstruktúrában folytatódik az eltolódás a gyorsabb ritmusú, magasabb nyeremény-visszafizetésű játékok irányába. A számsorsjátékok 2020-hoz képest kisebb, 4,9 százalékos csökkenéssel zártak.A beszámoló szerint a sportfogadási termékszegmens növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság és a nyári olimpiai játékok színes fogadási kínálata mellett a 2021 júniusában elindított új virtuális fogadási termék, a V-sport is erősítette a megélénkülő sportfogadói aktivitást. Az élősportoktól független V-sport és e-sport fogadás 2021 végén már mintegy 10 százalékát adta a nemzeti lottótársaság fogadási bevételeinek. Kiemelik: a fogadási üzletág emelkedő árbevételi részaránya 2021-ben először haladta meg az 50 százalékot, amely a teljes forgalom 53,8 százalékát tette ki.

A 2021-es forgalmat az értékesítésösztönző programok mellett a Hatoslottó, és az ezzel párhuzamosan futó Ötöslottó főnyeremény-halmozódások is növelték, valamint a sorsjegy üzletág újdonságai, ahol a tervezettnél magasabb keresletnövekedés volt tapasztalható. A cég az év végi ünnepek előtti héten (49.) érte el a legmagasabb, 17 milliárd forintos heti árbevételt. Mindez az időszakos, limitált darabszámú karácsonyi sorsjegypárnak is köszönthető, melynek megvásárlásával a játékosok eddig 18 befogadó játszótér megvalósításához járultak hozzá. Az eladott sorsjegyek bevételének egy részéből valósul meg a közösségi terek tervezése és kivitelezése egyaránt.

Bozóky Alex, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója a jelentésben kiemelkedő eredménynek nevezte a 700 milliárd forintot meghaladó bevételt, amely épp a vállalat fennállásának jubileumi, 30. évében valósult meg. Hozzátette: a pénzügyi mutatóik kellő alapot adnak ahhoz, hogy a vállalat modern, stabil, a regionális piacon is jelen lévő szereplővé váljon, és felkészülten várja a hazai távszerencsejáték-piac nyitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik