Gazdaság

Húsbavágó lesz Oroszországnak az uniós olajembargó

Mihail Mecel / MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool
Mihail Mecel / MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool

Egyáltalán nem szimbolikus, hanem húsbavágó Oroszországnak az olajembargóról kedd hajnalban megszületett uniós megállapodás – írja az Erste Befektetési Zrt. szakértőire hivatkozva a Vg.hu.

Kapcsolódó
Megszületett a megállapodás az uniós olajszankcióról
Magyarország mentességet kaphatott a csövön érkező olajra, de csak ideiglenesen.

Az uniós vezetők által elfogadott szankciók értelmében azonnal levágják az orosz kőolaj- és termékimport 70 százalékát, év végéig pedig a 90 százalékát. A csővezetékes szállítás egyelőre fennmarad, de év végéig a Barátság vezeték Lengyelország és Németország felé menő ágát is lezárják, és csak a Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot kőolajjal ellátó déli marad működésben.

A brókerház levezetése szerint az Európai Unió naponta 2,2 millió hordó kőolajat és 1,2 millió hordó terméket vásárol Oroszországtól. Az ország teljes kivitele 5 millió hordó kőolaj és 3 millió hordó termék naponta, azaz a mostani döntés az orosz kivitel 40-45 százalékát érinti.

A szankciók mostantól 300-350 millió dollár bevételkiesést okozhatnak Oroszországnak a korábbi szankciókon felül, ami év végéig 350-400 millió dollár környékére növekedhet.

Becslések szerint az ukrán háború naponta egymilliárd dollárba kerül Oroszországnak. Ennek fényében a lépés abszolút nem szimbolikus, hanem igencsak húsbavágó Vlagyimir Putyinnak – hangsúlyozzák kommentárjukban az Erste elemzői. Még akkor is, ha máshol eladhatják az Európa által nem kért olajat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik