Gazdaság

Orbán bejelentése után is mélyrepülésben a forint

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Előbb 385, majd 386, 387 és 388 forint fölé is gyengült szerdán kora délután a forint euróhoz viszonyított árfolyama, sőt a 389-es szintet is átütötte már a magyar deviza, így karnyújtásnyira kerültünk a 390-es lélektani határtól, írja a portfolio.hu.

Ahogy Orbán Viktor bejelentette a multikra és a bankokra vonatkozó különadót, már 395 közelébent is járt az euró jegyzése. Ez több mint kéthónapos mélypont a forint szempontjából, márciusban a 400-as történelmi csúcs környékén volt utoljára ilyen drága az euró. A cikkben megjegyzik, ekkora napos gyertyára nagyon rég volt példa a magyar deviza piacán, még a háború kitörésekor sem volt hasonló.

A lap elemzése szerint a forint gyengélkedését lehet magyarázni nemzetközi okokkal is, a dollár felértékelődött, ami hagyományosan nem kedvez a feltörekvő devizáknak, viszont közben a külföldi részvénypiaci hangulat kedvező, így a forint alulteljesítése látványosnak hat.

Ennél viszont talán reálisabb befolyásoló tényező, hogy életbe lépett mától a háborús veszélyhelyzet. Orbán Viktor a tegnapi bejelentésében megemlítette, hogy a családok anyagi biztonságát akarja a kormány megvédeni és előrevetítette, hogy az új veszélyhelyzetben hozott első kormányzati döntésekről szerdán fog tájékoztatást adni.

Ez utóbbi alapján azt lehetett várni és feltehetően a befektetők ijedelme is ezzel függött össze, hogy a mai kormányülés után Orbán Viktor konkrét gazdaságpolitikai lépéseket ismertet. Ez a félelem beigazolódott, a miniszterelnök a vállalati szektor számára közel sem kedvező bejelentéseket tett.

Így tovább zuhant a forint a kora esti órákban.

Kapcsolódó
Orbán levelet írt Brüsszelnek, hogy napirendre se vegyék az orosz olajembargót
A miniszterelnök szerint kontraproduktív lenne most erről tárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik