Gazdaság

Gyógyhatásuk nincs, összetételük sokszor ismeretlen, de lépni akarnak, mert annyian szoktak már rá

Akio Kon / Bloomberg / Getty Images
Akio Kon / Bloomberg / Getty Images
A dohánytól eltérő növényi alapú hevítőrudak több mint egy éve kaphatók a kiskereskedelmi forgalomban, de most beterelnék azokat a trafikokba. Piaci forrásaink szerint a termékek egészségre gyakorolt hatását szinte lehetetlen bevizsgálni, hiszen a különböző rudak különböző hőmérsékletre hevítenek, és a hevítendő anyagok összetétele nincs pontosan szabályozva.

Hónapokon belül elfogadhat a parlament egy törvénymódosítást, aminek nyomán a dohánytól eltérő növényi alapú hevítőrudak – nikotintartalomtól függetlenül – kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak.

Az innovatív dohánycégek termékeit eddig is elérték a vásárlók a trafikokban, ám a jogszabályváltozás nem is az ismert dohánygyártók által készített termékeket, vagy azok valamely variánsát érinti, hanem a trafikokban korábban nem elérhető, a hevített dohánytermékeket imitáló, nem dohánytartalmú termékeket.

Ezek nem keverendők össze a hevítéses dohánytermékekkel,

amiket eddig is jól szabályozottan értékesítettek, és az egészségre gyakorolt hatásukat is számos nemzetközi hatóság vizsgálta.

A különböző növények felhasználásával készített, de dohányt nem tartalmazó termékek már több mint egy éve kaphatók a kiskereskedelmi forgalomban, de a kínálat bővülése mostanra olyannyira szembetűnő lett, hogy a jogalkotók időszerűnek érzik a szabályozás módosítását. A termékek egyre több üzletben, köztük ismert kereskedelmi láncokban is felbukkantak, de nőtt azon webáruházak száma is, melyek az alternatív hevítőrudak értékesítésére szakosodtak.

A növény alapú hevítőrudakkal kapcsolatban a leggyakoribb félreértés, hogy nikotinmentesek, holott ez nem feltétlenül igaz: van belőlük nikotintartalmú verzió is. Mostanáig ugyanakkor azért sem kerültek be a dohányboltokba, mert minden esetben dohánymentesek, így nem tartoznak az európai uniós szabályozásban megfogalmazott, új dohánytermék kategóriák néven jegyzett termékcsoporthoz.

A dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékeket (amelyek dohányt nem, de nikotint tartalmaznak) is csak trafikokban lehet ugyan árusítani, ez a definíció csak a száj nyálkahártyán keresztül felszívódó niktontermékekre, azaz a Magyarországon is kapható nikotinpárnákra vonatkozik. Azaz emiatt sem kellett dohányboltba terelni eddig a növényes rudakat.

Marjai János / 24.hu

Egyre többen szívhatják

Ahogy azt a  Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is kiemelte közleményében, a „gyógynövényes” hevítőrudak eredete és összetétele sok esetben nem ismert. Úgy tudjuk, hogy mivel semmiféle engedély nem szükséges a termék forgalmazásához, az egészségre gyakorolt hatásukról sem kell információkat benyújtani, vagy arról egyáltalán vizsgálatot készíteni, így ilyen információk a termékekről nem elérhetők. Egy szakértő arról beszélt nekünk, hogy mivel a termékek összetétele és nedvességtartalma nem ismert, és a különböző, nem kifejezetten ezekhez a rudakhoz fejlesztett eszközök más-más hőmérsékleten hevítenek, nehéz egyértelműen megmondani, mit bocsátanak ki pontosan.

Formájukat és méretüket tekintve úgy készítik azokat a gyártók, hogy a más dohányipari szereplők által kifejlesztett eszközökhöz illeszkedjenek.

A hevítőeszközöket forgalmazó dohányipari cégek ugyanakkor azért is csak a saját termékeikkel ajánlják azok használatát, mert nem tudhatják, hogy a dohánymentes termékekben alkalmazott teapor, szárított csalán vagy egyéb növény mit bocsát ki, mi képzi az aeroszolt. Arra a kérdésünkre, hogy az alternatív, dohánymentes termékek használata veszélyes-e, a forrásunk úgy felelt:

egyelőre nagyon kevés információnk van az egészségügyi hatásukra vonatkozóan, pedig fontos, hogy a gyártók átlátható módon kommunikáljanak a termékek összetevőivel kapcsolatban.

Bár egy termék gyártója sem felelős a nem rendeltetésszerű használat miatt fellépő esetleges nem kívánt hatásokért, a dohány-kiskereskedők mellett mostanra a jogszabályt előkészítők is erősen problematikusnak érezték a kialakult helyzetet, és próbálják a valóságot kis késéssel lekövetni.

Az, hogy a közleményt a kérdésben nem egészségügyi szakemberek adták ki, arra utal, hogy a mostani törvénymódosítási javaslatot a kereskedelmi oldal miatt nyújtották be. Így oldanák fel azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy amíg jelenleg a növényi hevítőrudak bárhol beszerezhetők, addig a hevítésükre szolgáló eszközök kizárólag dohányboltban érhetők el. De így előznék meg azt is – hasonlóan ahhoz, ahogy a komoly dohánycégek termékei sem hozzáférhetőek a 18 év alattiak számára –, hogy kiskorúak is hozzájuthassanak a dohányzást imitáló, sokszor nikotintartalmú termékekhez.

A növényi hevítőrudakra egészen eddig semmilyen jelentési kötelezettség nem vonatkozott a dohánytartalmú rudakkal ellentétben, így

azt sem lehet tudni, mennyit értékesítenek azokból hazánkban.

Mivel egyébként a tendenciák alapján a füstmentes készülékek és termékek egyre népszerűbbek itthon a hagyományos dohánytermékekkel szemben, valószínűleg a dohánymentes rudak forgalma is nő. Érdekesség ugyanakkor, hogy amíg Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában és a Baltikumban is keresettek a dohánymentes rudak, addig Nyugat-Európában elenyésző mennyiségben értékesítenek azokból a becslések szerint.

Kapcsolódó
Elképesztő ütemben nő a hevítéses dohánytermékek fogyasztása Magyarországon
Az új technológia felgyorsította a dohányzási szokások átalakulását. A hevítésre szánt dohánytermékek havi értékesítése bő másfél év alatt a négyszeresére emelkedett, miközben hagyományos cigarettából 500 millió szállal fogyott kevesebb idén augusztusig, mint az előző év első nyolc hónapjában.

Mi történik most?

Az EU és tagállamai számára május 11-én tették elérhetővé a magyar törvénytervezetet az új dohányipari szabályozás részleteiről. A tagállamoknak három hónapjuk van véleményezni azt. Erre azért van szükség, hogy ha egy másik tagország gyártója szeretne megjelenni a magyar piacon, legyen lehetősége kifejteni a véleményét.

Az unió akár ki is tolhatja a véleményezés határidejét, ezt követően kerülhet az Országgyűlés elé a javaslat, amellyel összefüggésben a nemdohányzók védelméről szóló törvény mellett a trafiktörvényt és a reklámtörvényt is módosíthatják. Utóbbit annak érdekében, hogy a jövőben ezeket a termékeket se lehessen hirdetéssel népszerűsíteni.

Akik jelenleg is értékesítik a dohánymentes hevítőrudakat, azok a hatálybalépést követően 150 napos türelmi időt kapnak majd arra, hogy eladják a polcaikról a termékeket, a kereskedők új szállítmányt már nem rendelhetnek ez idő alatt. A 24.hu információi szerint leghamarabb az ősszel kerülhetnek majd át a dohányt nem tartalmazó növényes hevítőrudak a dohányboltokba, de a fent említett okok miatt közel fél évig továbbra is beszerezhetők lesznek egyéb boltokból is.

Kapcsolódó
Ezért úszhatja meg néhány erős dohányos a tüdőrákot
Egyes emberek egész életükben dohányoznak, mégsem alakul ki náluk tüdőrák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik