Gazdaság

A Magyar Bankholdingé lett a Sberbank 330 milliárd forintos hitelállománya

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya. A bankholding nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek – tudta meg a Portfolio.

A portál kitér arra is, milyen érvek szólhattak a tranzakció mellett:

  • a Sberbank hitelállománya a nagysága alapján mintegy 6-7 százalékot tehet hozzá a Magyar Bankholding összesített hitelállományához, a hitelek mögött álló ügyfelek megszerzéséhez organikus növekedés mellett legalább egy, de inkább két évre lenne szüksége – az akvizíció így komoly költségelőnyt jelenthet a következő években,
  • a Sberbank hitelállománya jól illeszkedhet a bankholding portfóliójába: a lakossági üzletágban elsősorban a jó hitelminőségű személyi kölcsön- és babaváró hitelportfólió, a vállalati oldalon a kkv-hitelállomány jelentene értéket számára,
  • a tőkeerős tulajdonosi kör és a bankcsoport számára az emelkedő kamatkörnyezet miatt lassuló hitelpiacon felértékelődnek az akvizíciós lehetőségek, egyre inkább ezek jelentik a növekedési lehetőséget.

Mint ismert, miután elrendelték az anyabank, a Sberbank Europe végelszámolását, a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét, és március 1-jén elrendelte annak végelszámolását. A likviditási helyzet megingásában az orosz-ukrán háború miatt megindult betétkivonás mellett a pénzpiaci partnerek limitcsökkentéseinek is fontos szerepe lehetett, a tőkehelyzetet pedig egy bécsi beragadt betét ingatta meg.

A betéteseket az OBA kártalanította, a szabály szerint 100 ezer euró alatti összegig, amihez részben kölcsönt vett fel az MNB-től, részben tagjainak (vagyis a többi banknak) előírt egy meglehetősen nagy összegű befizetési kötelezettséget. AKiknek hitelük volt, azt tovább kell fizetniük.

Kapcsolódó
A Sberbankon keresztül folyt a pénz Paksra, nagy építőipari cégeknek is vezetett számlát a bedőlt orosz bank
A legnagyobb NER-es építőipari vállalatok, gázkereskedők, agrárcégek, Bige László érdekeltsége, de még a Posta két biztosítója is bankolt a Sberbanknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik