Gazdaság

Országgyűlés előtt az alapvető élelmiszerek áfamentessége

Mohos Márton/ 24.hu
Mohos Márton/ 24.hu
A Jobbik a lengyel példát ajánlja az Orbán-kormánynak, mert a jelenlegi helyzetben a „megszorítás netovábbja” a 27 százalékos áfa.

A Jobbik benyújtotta az Országgyűlésnek határozati javaslatát az alapvető élelmiszerek áfamentességéről. A párt szerint már olyan méreteket öltött a drágulás, hogy az Orbán-kormánynak azonnali és radikális lépést kell hoznia.

Mint írták, a magyarok jelentős része már alapvető élelmiszerekről is kénytelen lemondani, mert azokra ilyen bérek, nyugdíjak mellett nem futja. A magyarok egyharmada kénytelen a tejen és a kenyéren is spórolni.

Ebben a helyzetben a megszorítás netovábbja 27 százalékos áfával terhelni az alapvető élelmiszereket.

Az előterjesztés szerint a kormánynak el kellene engednie a következő alapvető élelmiszerek áfáját:

zsír, olaj, cukor, tej, joghurt, sajt, hús, hal, tojás, magok, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, kenyér, rizs, tészta, gabonafélék.

A Jobbik megismételte, a nulla százalékos áfa alkalmazása az alapvető élelmiszereknél nem ismeretlen Európában, legutóbb éppen a lengyel kormány vezette be, és az Európai Unió tavaly decemberben újragondolt áfairányelve is lehetővé teszi, hogy legyen áfamentes az alapvető élelmiszer.

Jakab Péter Facebook-oldalán jelezte, kidolgozták a javaslatot, a fideszes kétharmadnak azt már csak meg kell szavaznia.

Mielőbb! Minden egyes elvesztegetett nap súlyos forintokba kerül a magyaroknak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik