Gazdaság

Szijjártó Péter: 15-18 milliárd euróért mondunk le csak az orosz olajról

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az uniós külügyminiszterek mai brüsszeli tanácskozása kapcsán jelentkezett be élőben a tárcavezető. Mint mondta, a leválás a vezetékes orosz olajról itthon és Horvátországban együtt 280 milliárd forintos beruházással járna. Utána 55-60 százalékkal emelkedne meg itthon az üzemanyagok ára. Ez általános áremelkedést hozna. Ennek enyhítésére egy 15-18 milliárd eurós beruházási tervet várunk az Európai Bizottságtól – derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élő Facebook-bejelentkezéséből.

Úgy fogalmazott, hogy „az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is beruházások finanszírozására is, az áremelkedés kompenzációjára, vagy megelőzésére, amelyhez egy teljes magyar energiaszerkezeti modernizáció lenne szükséges, mintegy 15-18 milliárd eurós nagyságrendben.”

A miniszter hozzátette, ha pedig ilyet nem tud felkínálni az Európai Bizottság – ami valószínű – akkor adjanak időkorlát nélküli felmentést a vezetékes orosz kőolaj importja alól. Csak ebben az esetben támogatjuk a hatodik uniós szankciós csomagot – gyakorlatilag ezt mondta el mai élő Facebook-bejelentkezésében Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a Portfolio.hu szerint ezzel még tovább srófolta a tétet, hogy milyen esetben állna el Magyarország az orosz olajembargó vétójától.

A tárcavezető jelezte: nem tudja, hogy a következő két hétben lesz-e előrelépés az ügyben, vagy sem, így azt érzékeltette, hogy leghamarabb az állam- és kormányfők május végi csúcstalálkozóján változhat bármit a magyar álláspont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik