Nagyvilág europoli

Litván külügyminiszter: Az egyik tagország túszul ejtette az EU-t

Az európai uniós külügyminiszterek nyilvánosan akarnak nyomást gyakorolni Magyarországra, hogy vonja vissza az orosz olajembargóval kapcsolatos vétóját – írja a Reuters. A tárcavezetők hétfőn Brüsszelben tárgyalnak a szankciókról, amelyek az orosz olajtól függő tagállamok, így Magyarország, Szlovákia és Csehország esetében hosszabb átmeneti időszakot biztosítana.

Az egész uniót egyetlen tagállam ejtette túszul (…) meg kell egyeznünk az olajembargóról, nem lehetünk túszok,

jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. A Reuters beszámolója szerint kevés politikus nevezte meg konkrétan Magyarországot, de Románia azt mondja, hogy az EU-n múlik, hogy sikerül-e megegyezni a magyar kormánnyal.

A csúcson részt vevő Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarország nem tudja támogatni az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok teljes importjának betiltására irányuló uniós javaslatot, ha nem kap megoldást az energiaellátás és az infrastruktúra átalakításának költségeire. Állítása szerint „ahhoz, hogy más típusú olajat finomítsunk, 500-550 millió eurót kellene befektetnünk, és az átállás körülbelül négy évet venne igénybe. Az Oroszországból érkező olajvezeték kiváltásához az adriai-tengeri vezeték kapacitását kellene bővíteni, ami 200 millió eurós befektetést lenne, és azt sem tudjuk, hogy a bővítés mennyi időt venne igénybe. Ráadásul Magyarországon 55 százalékkal emelkedne a gáz ára”. A miniszter úgy fogalmazott, hogy hétfőn kemény nap lesz Brüsszelben.

Az EU külügyi vezetője, Josep Borrell szerint a hétfői tárgyalások jelenthetik az áttörést a megakadt tárgyalásokban, más diplomaták szerint azonban a május 30 – 31-i csúcstalálkozóra teszik az embargóról való tényleges megegyezést.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik